Tăvălugul demolărilor va trece peste vila lui Gigi Chiru

3251
3
Tăvălugul demolărilor va trece peste vila lui Gigi Chiru - constructiiplajaazur83399-1327088115.jpg

Porțiunea dintre Eforie Nord și Eforie Sud este una dintre cele mai frumoase de pe întreg litoralul românesc. De-o parte se află Lacul Techirghiol, iar de cealaltă Marea Neagră. Fâșia de șosea ce duce spre Mangalia pare că se strecoară între cele două luciuri de apă. Plaja, deși destul de îngustă, este ușor accesibilă și se poate lăuda cu cel mai fin nisip. Însă zona a fost în ultimii ani invadată de tot felul de construcții. Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) pare să fi pus gând rău tuturor acestor construcții, care, deși ridicate legal, nu au ce căuta pe plajă.
Consiliul Consultativ al Turismului a demarat, săptămâna aceasta, elaborarea noului Plan de Urbanism Zonal (PUZ) pentru zona costieră. La discuții au fost invitați reprezentanți ai celor mai im-portante asociații patronale, profesionale și de promovare, dar și ai autorităților publice locale. Refacerea PUZ-ului este necesară mai ales ca urmare a dezorganizării și modului haotic în care s-a făcut, în ultimii 20 de ani, amenajarea urbanistică a stațiunilor turistice de pe litoral.

Vor să curețe plajele
La discuțiile de la Ministerul Turismului a participat și primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Acesta a admis că se impun anumite reglementări urbanistice în zona costieră. "Cei de la Ministerul Turismului vor să delimiteze o zonă care să definească domeniul public al statului între linia de țărm și cea a falezei. Vor astfel să curețe zona de construcții ilegale, de dughene și să stabilească ce anume amenajări sunt permise, cum ar fi cele agrement, de plajă, cabine de schimb. Cu toate acestea PUZ-ul este destul de relaxat, nu foarte strict", a precizat, pentru "Cuget Liber", primarul Ovidiu Brăiloiu.

S-a construit haotic
După ce ani la rând s-a construit haotic, reprezentanții MDRT au greaua misiune de a face curat pe plajele litoralului românesc. "Pla-jele, care, conform Constituției, fac parte din domeniul public al statului, au fost treptat supuse unui proces de degradare antropică, prin construcții amenajate direct pe nisip, prin încălcarea prevederilor constituționale. Atractivitatea turistică a litoralului românesc și competitivitatea sa pe plan internațional sunt evident influențate de aceste fenomene, la fel și calitatea vieții locuitorilor din zonă", a explicat directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Teritorială din cadrul MDRT, Anca Ginavar.

Vile de lux în pericol
Una dintre primele zone vizate pentru această curățare este coridorul de exproprieri dintre Eforie Nord și Eforie Sud. "Urmează să se stabilească care vor fi procedurile, ce despăgubiri li se vor da persoanelor expropriate. Este vorba despre sectorul de plajă de la zona Acapulco, în Eforie Nord, până la Capul Turcului, în Eforie Sud. I-am întrebat pe reprezentanții ministerului cum se va proceda, dar din păcate nu știu încă. Spun doar că intenționează să desființeze construcțiile respective", a mai adăugat primarul Brăiloiu.

Se protejează șoseaua
În coridorul respectiv există numeroase puncte turistice, dar și vile luxoase. Unul dintre proprietarii din zonă este și Christian Gigi Chiru, care locuiește chiar pe malul mării. "Din discuțiile de anul trecut, atunci când eram în comandamentul de concepere a PUZ-ului, știu că există un interes pentru zona Belona. Acolo se intenționează să se instituie o zonă de protecție a lacului Belona. Este un fenomen rar întâlnit ca între mare și lacul Techirghiol, ambele foarte sărate, să se formeze un lac cu apă dulce. În ce privește felia dintre Eforie Nord și Sud, prin investițiile oamenilor, acolo s-a creat o barieră de protecție a șoselei. Sunt de acord și susțin demersurile de a reface zona", a declarat, pentru "Cuget Liber", Christian Gigi Chiru.



Comentează știrea

constantean
21 ianuarie 2012
au bani ?

Are guvernul asa multi bani pt exproprieri ???Atunci sa dea pensii si salarii !

Gica Contra
21 ianuarie 2012
Altu-i baiu

Nu cumva si-au dat seama ca vine apa peste ei si au pus de-o expropiere pe bani publici???

23 ianuarie 2012
cristi

inteleg demolarea constructiilor ilegale.dar cele cumparate in 2001 care au apartinut chiar de la ministerul turismului ,vechi de peste 40 ani si au fost reabilitate si modernizate ,de ce trbuiesc expropriate?Aici este marele paradox pe de o parte bugetul de stat este saracit dar ministerul turismului isi permite sa faca ce doreste....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5668 secunde