Teatrul de Vară din Mamaia stă să cadă. Îl renovăm cu milioane de euro sau construim altul nou?

2279

Articole de la același autor

Lăsat în paragină de ani de zile de către autoritățile locale, Teatrul de Vară din Mamaia a ajuns într-o stare atât de avansată de degradare, încât aproape că stă să cadă. Nu o spunem noi, ci o spun reprezentanții Consiliului Județean Constanța, instituție care a demarat un plan de reabilitare și modernizare a întregului complex. 


Ani de zile, l-au ignorat, l-au ținut închis și nu l-au întreținut, pe motiv că nu au bani să îl îngrijească, iar acum aruncă cu milioanele de lei, ca să îl salveze. Teatrul de Vară construit de Ceaușescu a ajuns o ruină. Consiliul Județean Constanța a cheltuit deja 4,6 milioane de lei pentru o expertiză tehnică din care reiese că imobilul abia se mai ține pe picioare și se pregătește să mai bage alte milioane pentru a-l reabilita. 
"La acest moment, Teatrul de Vară este nefuncțional, având structura de rezistență afectată, motiv pentru care se impune luarea unor măsuri urgente pentru reabilitare și modernizare", ne-a transmis președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, în urma solicitării de către redacția "Cuget Liber" de informații privind soarta Teatrului de Vară din Mamaia, zona Perla. 
Șeful CJC precizează că deja au fost făcute primele proceduri pentru începerea proiectului. 
"În vederea exploatării potențialului turistic valoros și incontestabil prin revitalizarea spațiului cultural din stațiunea Mamaia, conducerea Consiliului Județean Constanța a demarat un plan de reabilitare și modernizare a acestui obiectiv, în acest sens obținându-se certificatul de urbanism, totodată fiind efectuată și expertiza tehnică. Proiectul privind «Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia» se află în stadiul de aprobare a referatului de atribuire pentru achiziția de servicii de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții - Reabilitare și modernizare Teatru de Vară Mamaia, documentație întocmită în conformitate cu prevederile H.G. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor - proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare", ne-a declarat Marius Horia Țuțuianu. 


"Investiția este asigurată din bugetul județului!" 
Potrivit acestuia, "valoarea estimată a devizului general atașat expertizei tehnice este de 4.687.230 de lei, fără TVA". "Valoarea finală a investiției va fi cunoscută odată cu elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții", completează șeful CJC. 


Cu alte cuvinte, lucrările, care nu se știe când vor începe, vor costa cel puțin cinci milioane de lei. 
"Investiția este asigurată din bugetul județului. Lucrările de reabilitare și modernizare vor putea fi demarate ulterior obținerii proiectului tehnic privind reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia. Corpul de clădire C2 cu destinația Galerii de artă a fost cuprins alături de corpul de clădire C1 (Teatrul de vară) în planul de reabilitare și modernizare. Deoarece nu se află în posesia unui proiect tehnic care să cuprindă toate detaliile de execuție a acestui obiectiv de investiții, la acest moment nu se cunoaște termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare și modernizare a Teatrului de Vară Mamaia", se mai arată în răspunsul semnat de președintele Marius Horia Țuțuianu. 


Inaugurat în 1963 
În aceste condiții, cu structura afectată, exteriorul distrus, cu o arhitectură din vremea comunismului și o capacitate mult prea mică, poate că o idee mai bună ar fi chiar demolarea teatrului vechi și construirea unui teatru nou, modern, cu acustică și tehnologie de ultimă oră. Mamaia și Constanța merită un teatru de vară nou, având în vedere că, la ora actuală, niciunul nu mai este funcțional. 


În loc de o spoială pe bani mulți, poate autoritățile locale ar trebui să ia în calcul și varianta ridicării unui complex cultural nou, în care să fie înglobate și teatrul și galeria de artă. În multe orașe europene, astfel de construcții depășite sunt puse la pământ fără regrete și în locul lor au fost ridicate piese arhitecturale moderne, care au devenit simboluri ale epocii noi. 
Teatrul de Vară din Mamaia, în prezent intitulat Palatul Festivalurilor, a fost inaugurat în 1963 și pe atunci se numea Teatrul "Ovidiu". A găzduit, în fiecare vară, festivaluri, spectacole de teatru, de revistă, de muzică ușoară, de muzică populară. Apoi, sub comanda lui Nicușor Constantinescu, Consiliul Județean Constanța a început să taie din banii pentru festivaluri și administrarea teatrului, până când l-a închis de tot. Au fost chiar zvonuri, prin 2014, că urmează să fie demolat. Se pare că mai mulți oameni de afaceri puseseră ochii pe zona respectivă și intenționau să pună mâna pe ea. Nu au reușit, dar nici teatrul nu l-au mai deschis. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3841 secunde