Tribunalul fără judecători

948
Medierea - o metodă de rezolvare a conflictelor pe cale amiabilă, fără a mai trece pe la tribunal. Importată din SUA, medierea a fost legiferată și în țara noastră în 2006.
Și în Constanța au apărut birouri pentru soluționarea conflictelor pe cale amiabilă. Mediatorul este o persoana calificată în această nouă profesie, în urma unor cursuri organizate de Consiliul de Mediere. Constănțenii au început să apeleze din ce în ce mai mult la această nouă metodă de rezolvare a conflictelor.

Procesele din instanță durează mult și sunt costisitoare. Avantajul medierii este că implică un cost mult mai mic, se realizează în timp scurt și scutește părțile implicate de stresul din sălile de judecată. Mediatorul ajută părțile implicate să transforme conflictul în înțelegere.
"Aici, la Constanța, predomină conflictele comerciale, legate de drepturile consumatorului, divorțuri, conflicte din asociațiile de proprietari. Noi sprijinim părțile pentru soluționarea conflictului prin obținerea unei soluții reciproc conve-nabile, eficiente și durabile. Noi o numim justiție elegantă. La instanțe, dacă mergi, o parte pierde, alta câștigă. Aici, ambele părți pleacă în câștig. Ele decid, este soluția lor. Înțelegerea părților este legea supremă", explică Marian Sofronie, mediator la un birou din Constanța, în zona Casa de Cultură.
Rolul mediatorului este acela de a descoperi sursa conflictuală și de a oferi soluții pentru rezolvarea acestuia, care să evite actul de justiție.
Mediatorii spun că avantajele celor care apelează la ei sunt legate în primul rând de partea financiară. E mai ieftin să apelezi la mediere decât la instanțe. "Clientul nu plătește taxa de timbru, nu avem nevoie de avocat. Desigur, clientul poate fi însoțit de un avocat, de un consilier juridic, dacă solicită acest lucru", spune Marian Sofronie.
Așa se face că, în urma medierii, soții care au de împărțit bunurile dobândite pe perioada căsniciei ajung să se înțeleagă.
"Avem cazuri diverse. Spre exemplu, o asociație de proprietari, pe de o parte, și un proprietar, pe de altă parte, care avea datorii. Aso-ciația îl acționase în instanță, procesul a fost suspendat, au venit la mediere, au căzut de acord și au ajuns la un grafic de eșalonare a datoriilor, iar conflictul a fost re-zolvat", a mai spus Marian Sofronie.
Mediatorii spun că, de cele mai multe ori, este foarte greu să facă oamenii să vorbească. "La început, sunt sceptici, nu spun nimic, dar apoi devin comunicativi. Alteori, documentele pe care noi le solicităm sunt în contradicție cu ceea ce ne spun ei. În cazul în care apar dispute, noi întrerupem medierea și căutăm un echilibru între părți", a explicat Gheorghe Mocanu, mediator în Constanța.
Actul de mediere se desfășoară într-un cadru intim, cu acordul părților implicate. Mediatorul garantează confidențialitatea. La finalul ședinței, el întocmește un proces verbal în care sunt notate principalele aspecte discutate.
Gheorghe Mocanu ne-a declarat că medierea costă între 500 și 1.000 de lei, în funcție de fiecare caz în parte.
Cei care vor să apeleze la această metodă trebuie să depună o cerere la un birou de mediere. Dacă ambele părți se prezintă și sunt de acord cu începerea discuțiilor, vor încheia imediat și contractul. În cazul în care doar una dintre părți solicită medierea, cealaltă parte implicată primește, prin poștă, o invitație pentru a începe discuțiile care vizează concilierea. În cazul în care per-soana implicată nu se prezintă, deși a fost invitată de două ori, medierea este considerată nereu-șită. Marian Sofronie și Gheorghe Mocanu ne-au declarat că, anul trecut, în șase luni, au primit aproximativ 80 de solicitări de mediere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.6075 secunde