Trichineloză la Constanța! Atenție, de unde vă cumpărați porcul de Crăciun!

1548
Trichineloză la Constanța! Atenție,  de unde vă cumpărați porcul de Crăciun! - fotofondporci-1482254356.jpg

Articole de la același autor

Constănțenilor le place să păstreze tradițiile și să taie porcul din ogradă, pentru Crăciun. În numai două săptămâni, au fost sacrificați peste 2.300 de porci numai în gospodăriile individuale. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare din Constanța, între 5 și 18 decembrie, medicii veterinari au examinat 2.325 de probe de carne de porc pentru Crăciun.


"În urma examinărilor trichineloscopice efectuate, la un porc sacrificat pentru consum propriu într-o gospodărie din localitatea Poarta Albă, s-a depistat prezența parazitului Trichinela spp. Ca urmare a acestui fapt și în urma reconstituirii animalului în totalitate, s-a procedat la trimiterea acestuia către o unitate specializată de neutralizare prin incinerare", a explicat directorul DSV Constanța, dr. Geronimo Brănescu.


Acesta reamintește constănțenilor că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.


"Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat, în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite și special amenajate de către DSVSA Constanța. 


De asemenea, DSVSA Constanța recomandă populației să achiziționeze toate produsele alimentare, implicit carnea de porc și produsele cu specific tradițional, numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, evitând achiziționarea acestora din surse necunoscute care nu pot dovedi proveniența lor", a mai spus directorul DSV Constanța.


Supermarket-urile, controlate la sânge!
DSV a intensificat în această perioadă și controalele în magazine, restaurante și piețe. 195 de obiective au fost verificate în numai o săptămână și au fost confiscate și distruse mii de kilograme de alimente.


Au fost vizate șapte restaurante, un bar, o pizzerie, o cantină, o unitate de catering, 35 de super sau hipermarket-uri, 30 de magazine alimentare, 31 de laboratoare cofetărie-patiserie, o unitate de tăiere, o piață agroalimentară, două unități de procesare lapte, o unitate de prelucrare lapte, o unitate de procesare carne, două unități de procesare produse din pescuit, 11 carmangerii, 11 măcelării, 12 depozite alimentare.


"În urma controalelor s-au constatat neconformități cu privire la neîntreținerea în condiții corespunzătoare de igienă a spațiilor de prelucrare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală 6.600 lei și un avertisment", a declarat dr. Geronimo Brănescu.


Au fost confiscate și retrase de la vânzare, 5.503 kg de carne și produse din carne, 1.730 kg de produse lactate, 822 kg de pește și produse din pește și sute de cofraje de ouă. Valoarea acestora este în cuantum de 71.905 lei. Produsele confiscate au fost dirijate către unități de neutralizare a subpro-duselor de origine animală și a produ-selor derivate care nu sunt destinate consumului uman și distruse prin incinerare.


Unde puteți anunța neregulile din piețe
Până pe 8 ianuarie, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Constanța asigură serviciul de permanență, astfel încât să se poată interveni imediat în cazul în care sunt sesizate nereguli și neconformități în piețe sau magazine.


Astfel, dacă observați probleme la produsele pe care le cumpărați sau la cele expuse spre comercializare, puteți suna la numărul unic de telefon 0786/577.007, unde veți fi îndrumat de un reprezentant al DSV Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3931 secunde