1 Mai cu pantalonii în vine

Concurs Turiștii, întâmpinați cu magazine închise și clădiri în paragină

870
Turiștii, întâmpinați cu magazine închise și clădiri în paragină - aa3db2d14d64bf3f2f5ec2c779584db5.jpg

Articole de la același autor

Week-end-ul acesta sunt așteptați pe litoral zeci de mii de turiști. Cel puțin așa au tot declarat hotelierii și autoritățile în ultima perioadă. Cu toate acestea, litoralul arată dezolant, iar eforturile pentru a-i schimba aspectul trist au început târziu și fără elan. Mulți au lăsat pregătirile pentru ultima clipă și bat cuie, lipesc gresie, plantează flori, adună gunoaie în fața celor veniți să se relaxeze pe malul mării. Mai bine mai târziu decât niciodată. Unii nici măcar nu s-au apucat.
Plaja Modern arată îngrijit, nisipul a fost curățat, iar coșurile de gunoi au fost instalate. Nu și porțiunea împădurită din imediata vecinătate, unde curățenia a fost făcută doar "de ochii soacrei". Ambalajele și pet-urile au fost strânse din preajma scărilor și aruncate într-o canalizare dezafectată. E puțin probabil ca gunoaiele să mai fie ridicate în week-end, dar s-a gândit măcar cineva la asta.

Gunoaie pe plaja
din Faleză Nord
Mergând mai departe, în Faleză Nord, cu greu se mai poate spune că mai există plaje. Nisipul neînghițit de apă este plin de scoici, pietre, resturi de materiale de construcții și resturi menajere. De altfel, curățenia a fost întotdeauna o problemă pe această porțiune de plajă, iar responsabilitatea a tot fost pasată între Primăria Constanța și Administrația Bazinală Dobrogea Litoral.

Se putea mai bine
În Mamaia, se vede că ad-ministratorii și-au dat cât de cât interesul. Plajele au fost cu-rățate, dar mai sunt multe de făcut. Gardul de stuf, care a montează iarna pentru a proteja faleza, nu a fost încă scos; terenurile de sport nu sunt funcționale, deși ar reprezenta o alternativă de distracție în condițiile în care nu este suficient de cald pentru plajă, iar apa este prea rece pentru a face baie în mare; digurile pentru pro-menadă, vechi de zeci de ani, sunt distruse, urâte și reprezintă un pericol.

Oferta de distracție: kitsch și paragină
Deși stațiunea ar trebui să abunde de oferte de distracție, cu excepția câtorva terase și magazine de haine, faleza oferă o imagine tristă. Turiștii se plimbă plictisiți de aceleași suveniruri kitschioase și de aceleași terase cu prețuri piperate. Multe prăvălii au încă lacătele puse, nu ai ce să vizitezi, nu ai ce să faci, decât să te plimbi, iar ochiul îți este "încântat" de clădiri în paragină și hoteluri în reparații.

La sud e și mai rău
Sudul litoralului arată și mai deprimant. În Eforie abia acum începe demolarea clădirilor vechi și dărăpănate, iar în restul stațiunilor nimeni nu s-a sinchisit de faptul că începe sezonul estival. Până la urmă, 1 Mai, dincolo de faptul că reprezintă o minivacanță, un prilej de a evada pe litoral, marchează și începutul sezonului estival 2011.

Restricții impuse de Apele Române
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a pregătit plajele pentru începerea sezo-nului estival: a depus eforturi de igienizare a tuturor plajelor, dar și de colectare a nisipului de pe promenadă, rezultat în urma furtunilor din sezonul rece.
De asemenea, instituția a impus restricții organizatorilor manifestărilor de pe plaje: evita-rea aruncării, introducerii și de-pozitării deșeurilor de orice fel pe plajă și în apa mării. Sunt inter-zise activitățile de comerț și acce-sul cu autovehicule pe plajă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Stire din Social : Uliu șorecar, salvat de Oceanic Club
Pagina a fost generata in 2.0811 secunde