Istoria bate filmul

Un sublocotenent român a luat prizonieră, de unul singur, o armată de 1.343 de germani

2087
14
Multe din întâmplările ce au urmat momentului istoric

23 August 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei și a trecut în tabăra Aliaților, sunt condamnate să rămână necunoscute. Fie că documentele referitoare la evenimente au fost distruse ori s-au pierdut, fie că, din varii motive, personajele implicate au preferat să nu vorbească despre ele.

Rănit în luptele de la Chilia

Șansa face ca episodul pe care îl voi povesti în continuare să fie scos la lumina zilei și relatarea lui să poată întregi paginile privind istoria celui de-Al Doilea Război Mondial pe aceste meleaguri.

În urmă cu câteva zile, stând la o șuetă cu profesorul dr. inginer Haralambie Beizadea, din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", am aflat povestea tatălui său, profesorul de matematică și fizică Francisc Beizadea, sublocotenent în timpul războiului, care a devenit eroul unei întâmplări incredibile, cum numai în filme se mai poate vedea.

Francisc Beizadea s-a născut pe 3 iulie 1914, la Brăila. A absolvit o școală de ofițeri, dobândind gradul de sublocotenent. La 1 aprilie 1940, a devenit ofițer activ în cadrul regimentului de geniu al marinei, primind comanda unui pluton de transmisiuni. La 1 martie 1941, a fost detașat la Batalionul 15 Infanterie Marină, în calitate de combatant în război.

În luptele de la Chilia, pe 26 iunie 1941, a fost rănit ușor și a fost evacuat pe nava spital "Principele Mircea". Pe 5 august 1941, a revenit la unitate și a continuat activitatea în batalion, până la 1 februarie 1943, când a revenit la regimentul de geniu, la un centru de instrucție al marinei.

Singur cu dușmanul

Sublocotenentul a făcut războiul de la un cap la altul și a continuat cariera militară până în 1952, când comuniștii au început să facă epurările în armată (dar nu numai). Multă vreme a evitat să vorbească despre armată și război, subiecte periculoase pentru mulți dintre românii care luptaseră pe frontul de est. Târziu avea să-i povestească fiului său o întâmplare din război și să-i arate un document legat de acele evenimente.

Într-una din zilele de la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie 1944, Francisc Beizadea se afla într-o misiune de patrulare și recunoaștere în zona Călărași. Făcea parte din centrul de instrucție al regimen-tului de geniu. Unitate sa asigura observarea, supravegherea teritoriului și transmiterea de informații privind deplasările de trupe inamice. Era singur și se deplasa de la un post de observare la altul, când s-a trezit față în față cu mai mulți ofițeri nemți, care l-au oprit.

Sublocotenentul s-a speriat, crezând că va fi luat prizonier, căci România tocmai declarase război Germaniei. În loc de orice acțiune ostilă, ofițerii nemți au început să-i vorbească. Sublocotenentul știa germana, ca unul care fusese atâta timp pe front.

"Vrem să ne predăm!"

Nemții i-au vorbit mai pe ocolite, explicându-i că reprezintă un număr mare de militari. Discuția era mai mult filosofică. Sublocotenentul român avea senzația că în spatele vorbelor se ascunde o amenințare și că ofițerii din fața sa încercau să-l intimideze. Dar nu înțelegea care era rostul intimidării, câtă vreme el era singur și nu ar fi putut riposta unei forțe cu mult superioare.

Discuția a continuat și, în cele din urmă, românul a aflat că germanii doreau să se predea. Vroiau să iasă din dispozitiv în mod pașnic. La

final, l-au condus în afara șoselei, într-o zonă de pădure, unde se afla cantonamentul inamic. Zeci de ofițeri și subofițeri și peste o mie de soldați așteptau să se predea. Erau bine înarmați și echipați.

A durat câteva ceasuri până când componenții unității germane s-au aliniat, s-au încolonat și i s-au predat. Sublocotenentului tot nu-i venea să creadă că toată acea armată era prizoniera lui.

Cu nemții după el, Francisc Beizadea a mers până la unul din punctele de observație ale armatei române. De acolo, a contactat unitatea, anunțând-o să se pregătească pentru a primi prizonierii. Acum se punea problema găsirii unui spațiu care să-i încapă. Problema a fost rezolvată de ruși, care au venit imediat la locul unde au fost predați nemții și i-au preluat.

Decorații pentru un erou

În armata română nu se mai văzuse ca un singur om să ia peste o mie de prizonieri. Sublocotenentul a fost considerat erou, iar pentru fapta lui a primit o permisie destul de lungă și a fost decorat cu "Coroana României clasa a V-a" cu panglică de "Virtutea Militară". Iar pentru ca toată lumea

să-i cunoască faptele și să-i recu-noască meritele, au fost redactată o adeverință în română și rusă.

În ea se spune: "Se adeverește prin prezenta că sublocotenentul Beizadea Francisc, din Regimentul Geniu Marină, în zilele de 25 august până în ziua de 3 septembrie 1944, a luptat contra Trupelor Germane în Regiunea Călărași, capturând: 56 Ofițeri, 60 Subofi-țeri, 1227 Trupă și 18 Civili, precum și 8 Șlepuri și 2 Remorchere Germane.

Prezenta adeverință se eliberează Ofițerului, pentru a se putea deplasa în Șocariciu, la Unitatea sa."

Documentul poartă data de 4 sep-tembrie 1944 și este semnat de locotenent-colonelul C. Damiescu, comandantul Garnizoanei Călărași. Adeverința este contrasemnată de un comandant rus.

Un profesor discret

După epurarea din armată, Francisc Beizadea a urmat cursu-rile universitare. A devenit profesor de matematică și fizică.

În 1956, a venit la Constanța și a fost director al școlii din Palazu Mare până în 1963. Apoi, a predat la școlile nr. 14 și 13. Elevii și colegii lui de catedră nu au aflat niciodată că au în față un fost ofițer care, de unul singur, a luat prizonieră o întreagă armată germană.

Francisc Beizadea a murit pe 28 no-iembrie 2004, luând cu el mărturiile despre un război în care românii au fost târâți fără voia lor.

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Scorillos
22 august 2011
Cine a infipt zambila ion branza?

Am mai auzit eu povesti si povestioare dar ca asta mai rar, coane neculai al popii.....acest supererou al neamului(prost!)ar trebui decorat cu decoratiuni florale diverse.....pentru fapta sa glorioasa de o glorie nepieritoare si zdrobitoare de la seceratoare.....Oricum, rezolvarea enigmei (enigmatica povara uneori repetabila!) vine tot de la supereroul troian. Citez din textul de mai sus :Cu nemții după el, Francisc Beizadea a mers până la unul din punctele de observație ale armatei române. De acolo, a contactat unitatea, anunțând-o să se pregătească pentru a primi prizonierii. Acum se punea problema găsirii unui spațiu care să-i încapă. Problema a fost rezolvată de ruși, care au venit imediat la locul unde au fost predați nemții și i-au preluat. DAR OARE FRATI ROMANI , CUM NAIBA DE RUSII AU GASIT ASA REPEDE SPATIUL...SI CE CAUTAU EI LA CALARASI IN 25 AUGUST...SE CAM STIE CA BUCURESTIUL A FOSTR ELIBERTA DE GLORIOASA ARMIE ROSIE IN 30-31 AUGUST 1944....CEL PUTIN ASA TITREAZA ZIARELE VREMII....Mai copii , rad si curcile de voi cu un asa erou...ca in zicala iapa noastra cal o fost n-ai vazut ce ...o scos....? Chiar reala sa fi fost aceasta troglodeala...nemtii nu s-au predat in fata trogloditului ci l-o fi intrebat unde este comandamentul Armiei Romane ca sa se predea.....asta in urma glorioasei tradari de la 23 august....iar trogloditul i-a condus direct in barlogul ursului.....HALAL EROU.....HALAL ISTORISIRE.....RRRRRRRRRRRRRRRRRUSINICAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

joe
23 august 2011
fugiti ma de aici...

Nemtii au fost non-salbatici si s-au retras pasnic, spre dezavantajul lor propriu chiar. Si noi ca nesimtiti acum ne numim eroi pe spatele lor.

marulis
23 august 2011
23 august 1944

nu mi se pare normal ca dupa ce timp de 3ani si 2luni in care imparti si binele(recuperarea Basarabiei si Bucovinei, administrarea Transnistriei) dar si raul(infrangerile de la Stalingrad, Stepa Calmuca, evacuarea Crimeii)cu o armata al carei guvern a fost singurul care ne-a garantat existenta pe harta politica a anilor 40, sa lovesti pe la spate! se pare ca asa ne este noua menit, sa tradam intotdeauna. de acord cu Scorillos de la nr.1: rusii au aparut in zona in jurul lui 30-31.08.1944.

istoricul
23 august 2011
Pentru Scorilos

Interventia ta este total neserioasa. Invoci ziare ale vremii pe care nu le-ai citit si nu le citezi. Te raportezi la istoria scrisa de comunisti, in timp ce articolul de fata se raporteaza la documente scrise si documente memorialistice. Adeverinta reprodusa este un document istoric dupa toate canoanele stiintei. E datata, semanta si stampilata. Inscrisul in limba rusa demostreaza ca pe data de 4 septembrie rusii erau la Calarasi.

marinarul
23 august 2011
Are dreptate istoricul

Istoria trebuie rescrisa pe baze documentare. Cercetatorii ar trebui sa scormoneasca in arhivele armatei si securitatii pentru a afla cum au stat lucrurile cu adevarat. Lucrarile de istorie aparute in regimul comunist au falsificat istoria. Ar trebui luat exemplul revistei Marea Noastra, editata de Liga Navala Romana, care face o munca excelenta in aceasta directie. Fapte, evenimente care erau trecute sub tacere de cartile de istorie comuniste sunt scoase la lumina de autori militari de azi. Desigur, in numele istoriei invatate de la comunisti, Scorilos, Marulis si altii ca ei pot nega tot ce s-a scris dupa 1990 si se va scrie in continuare.De ce o fac? Pentru simplu motiv ca nu se pot rupe de radacinile lor culturale si ideologice, nu isi pot inchipui ca ei nu stiu deja totul despre cum a fost si ce este. Ei au certitudinile date ce cutura totalitarismului.

gramaticul
23 august 2011
Pentru marinar

Prea mult il bagati in seama pe Scorilos. Nu merita. Mesajul sau agramat tradeaza incultura crasa, lipsa de educatie, de caracter. Este unul dintre acei exponenti ai culturii pesterilor, care in loc sa comunice, injura. Mesajul este extrem de agresiv, fapr ce ar putea fi consecinta unei tulburari de comportament. Nu ma pot pronunta in problemele privind istoria, dar cconsider ca e un lucru foarte bun ca documente si marturii sunt publicate. Este datoria istoricilor sa se pronunte in ceea ce priveste autenticitatea lor, nu a ideologilor comunisti si subculturalilor.

scorillos
23 august 2011
pentru istoric si marinar

Mai istoric de mucava....adeverinta aia sau ce o fi ea spune ca "Se adeverește prin prezenta că sublocotenentul Beizadea Francisc, din Regimentul Geniu Marină, în zilele de 25 august până în ziua de 3 septembrie 1944, a luptat contra Trupelor Germane în Regiunea Călărași, capturând: 56 Ofițeri, 60 Subofi-țeri, 1227 Trupă și 18 Civili, precum și 8 Șlepuri și 2 Remorchere Germane. Prezenta adeverință se eliberează Ofițerului, pentru a se putea deplasa în Șocariciu, la Unitatea sa." Ori in articol se spune clar (de luna plina!) ca nu a fost nici o lupta ....germanii au dorit sa se predea pasnic....iar beizadeaua aia a ta , in loc sa-i predea armatei regale romane( in treacat spus care armata? ca era in buna parte ori in mainile rusilor ori in curs de dezagregare...care rege? ca fugise in Oltenia )i-a predat rusilor....care le-au gasit un spatiu care sa-i incapa....lebensraum....in Siberia....iar d-ta tu 144 marinarule....esti jalnic.....in prima postare nu am injurat si nici in prezenta...unde vezi d-ta injuraturi? cu injuraturi erati obisnuiti voi....inainte si dupa 23 08 44....Daca ar fi sa ne luam dupa capetele voastre, ne mai trebuia cateva Beizadele...si gata cu al 2-lea razboi mondila.....10 beizadele......10 armate germane capturate...si gata razboiul....!!!!!!!!!!!!!!!!!!SUNTETI JALNICI.....iar in ceea ce priveste comunismul nu mai confundati beizadelelor conducerea comunista ( care a facut si rele dar si lucruri bune) cu cateva milioane de membri de partid care nu aveau decat dreptul de a munci cinstit, de a nu fura , de a-si educa in spiritul cinstei copiii, de a avea grija de bunurile publice etc......Faptul ca acum avem pe Litoral zeci de hoteluri in Neptun, Olimp, Venus, Saturn, Mamaia , ca avem linii ferate electrificate, ca avem Canalul DMN..., ca avem Metroul si Transfagarasanul ( pe care poate te plimbi tu beizadea), samd...li se datoreaza oamenilor muncii nu capitalistilor de taraba.....Si nu mai umblati imediat cu tulburari de comportament...asa a fost etichetat ( de catre niste nemernici)si cel mai mare poet pe care l-au ivit si-l va ivi vreodata pamantul romanesc.....

decebal
23 august 2011
pt scorillos

mai scorillos, dar esti inversunat rau de tot. mai pune mina pe o carte de istorie, mai documenteaza-te si apoi lanseaza idei. am impresia ca ai ceva cu beizadea fost junior, acum senior. Asa-i?

Cantarea Romaniei
23 august 2011
bravo scorillos

Nimeni nu a mai cantat pana la tine realizarile regimului comunist. Ai omis din enumerare distrugerea elitelor tarii prin deportare in Rusia, prin inchisoare, prin lagarele de munca de la canal si din Baragan, jefuirea proprietatilor private etc etc. Comunismul tau victorios avea nevoie de cantareti - politruci ca tine,

scorillos
23 august 2011
Cantare si Cantare

Si nu e adevarat? Ce s-a construit in ultimii 21 de ani? Ca despre ce s-a construit inainte de maretul akt de la 23 august...cam toate .au luat calea Rusiei ...cu ajutorul neprecupetit al beizadelei....asa cum i-a predat pe nemti si a obtinut acea adeverinta pe un kil de vodca asa au fost vanati si intelectualii...eu personal nu am nici o vina.....poate nici nu eram nascut pe atunci....cine le-a deschisa calea rusilor? eu sau beizadeaua voastra care le-a pus in brate 56 Ofițeri, 60 Subofi-țeri, 1227 Trupă și 18 Civili, precum și 8 Șlepuri și 2 Remorchere Germane? Trebuie ca tinerii de azi sa tot indure toate neroziile care va trec voua prin minte? Rafuiti-va cu cine trebuie ....cu cei care au trimis armatele romane in strafundurile Rusiei sovietice, nepregatite si slab echipate nu cu tinerii din ziua de azi..... cu cei care au adus comunismul in Romania ...si acum se stie cu precizie cine ne-a adus mareata oranduire......de ce nu va razboiti cu ei? Mai ales ca unii traiesc si inca bineeeeeeeee....Cat despre realizari, acestea nu pot fi contestate doar o minte bolnava poate contesta realizarile insirate de mine la care se adauga mii de uzine si fabrici...defrisate dupa 1989...multe dintre ele pe vremea CDR.....unde cu onoare liberalii si taranistii si-au adus aportul(sic!)..sistemele de irigatii din agricultura.....flota .....padurile in buna parte neatinse pana la venirea la putere a noii puteri inclusiv liberalo-taranista.....

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8312 secunde