Primul caz confirmat la Constanța

Un tânăr de 20 de ani, infectat cu virusul gripei porcine

2097
Un tânăr de 20 de ani, infectat cu virusul gripei porcine - fadfdf637107815db80af769d997a32d.jpg
Primul caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 din Constanța a fost confirmat, vineri, de specialiștii rețelei de supraveghere a bolilor transmisibile de la nivelul țării noastre. Este vorba de un tânăr de 20 de ani, sosit la începutul lunii din SUA,
la bordul unui avion.

Medicii rețelei de supraveghere a bolilor transmisibile au anunțat, vineri, prin Ministerul Sănătății, exis-tența a două noi cazuri de contaminare cu virusul gripal AH1N1, care a crescut la 59 numărul bolnavilor confirmați la nivelul țării noastre.

Bolnavul a venit cu avionul din SUA
Unul dintre cazuri a fost confirmat la Iași - o pacientă de 27 de ani, venită din Grecia. Cel de-al doilea caz a fost semnalat la Constanța, fiind vorba despre un tânăr de 20 de ani, care a sosit pe 5 iulie, cu avionul, din Statele Unite ale Americii. Pacientul se află internat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unde urmează tratament antiviral. Cadrele medicale constănțene au afirmat că starea de sănătate a tânărului este bună. "Spitalul de Boli Infecțioase are amenajat un salon special pentru cazurile de contaminare cu virusul AH1N1 și un circuit separat, astfel că pacientul nu intră în contact cu restul bolnavilor. Circuitele au fost verificate și de Ministerul Sănătății și sunt în regulă", ne-a declarat dr. Camelia Ciobotaru, director coordonator al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța.
De asemenea, reprezentantul DSP a afirmat că la nivelul județului există doze suficiente de Tamiflu, medicația folosită pentru tratarea afecțiunii respiratorii, căci luna trecută au sosit, de la minister, 500 de cutii cu substanța antivirală. Cadrele medicale de la spital au echipamente speciale și măști de față, pentru a se evita contaminarea. De altfel, dr. Stela Halichidis, managerul spitalului, a precizat că "echipamentele de protecție sunt folosite în cazul tuturor afecțiunilor respiratorii, nu doar pentru virusul gripal AH1N1, iar până în prezent nu au existat situații de infectare a medicilor de la pacienți". De asemenea, în cursul zilei de ieri, angajații unității spitalicești reparau aparatul cu papuci sterili, amplasat la intrarea în spital, aparat care se defectase de ceva vreme.
Reprezentanții DSP Constanța au demarat o anchetă epidemiologică printre apropiații pacientului, dar au refuzat să dea mai multe date cu privire la împrejurările în care a ajuns tânărul în țară sau la numărul persoanelor cu care a intrat în contact. De altfel, "secretomania" privind furnizarea de date s-a menținut până la nivelul Comitetului național de coordonare pentru supravegherea și monitorizarea măsurilor de sănătate publică privind cazurile de gripă AH1N1 și al Ministerului Sănătății. "Nu trebuie să panicăm", a fost explicația dată de dr. Raed Arafat, secretar de stat în ministerul de resort și membru al comitetului menționat, cu privire la lipsa de informații. "Experții" de la DSP Constanța au refuzat să dezvăluie inclusiv dacă pacientul este constănțean sau nu.

Șapte suspiciuni de gripă porcină, la Constanța
Până în prezent, în județul Constanța au existat șapte suspiciuni
de gripă porcină la care au fost solicitați să intervină medicii Serviciului Județean de Ambulanță Constanța. Bolnavii s-au prezentat la camerele de urgență de la Spitalul Județean Constanța, Spitalul Medgidia și Spitalul Mangalia, de unde au fost transportați, cu o ambulanță special amenajată, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Surse neoficiale au afirmat că, în cazurile neconfirmate, pacienții au sosit din SUA și Anglia.

OMS nu mai prezintă bilanțuri
Virusul gripei porcine "se propagă la nivel internațional cu o viteză fără precedent", au spus oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). "În cursul pandemiilor din trecut, treceau mai bine de șase luni pentru o propagare atât de amplă, așa cum se înregistrează acum cu virusul H1N1 în mai puțin de șase săptămâni", au precizat reprezentanții OMS. Organizația va continua să le solicite țărilor afectate informații privind evoluția pandemiei, în special despre contaminările grave sau fatale, dar nu va mai prezenta bilanțuri. "Numărarea cazurilor individuale nu mai este esențială în țările cele mai afectate", a transmis OMS. Prin urmare, nici Ministerul Sănătății nu va mai transmite comunicări zilnice, informările urmând să se facă săptămânal. Potrivit ultimului bilanț dat publicității de OMS, pe 6 iulie, în lume erau confirmate 94.512 de cazuri și 429 decese.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2401 secunde