Unde sunt uniformele de altădată? Cum mai merg îmbrăcați la școală elevii

2764
Unde sunt uniformele de altădată?  Cum mai merg îmbrăcați la școală elevii - uniforme3-1536337549.jpg

Articole de la același autor

Vremurile în care elevii erau obligați să poarte uniforme școlare sau matricole, toți la unison, au apus de mult. În preajma unităților de învățământ vedem mereu pe stradă destul de mulți elevi care nu se mai îmbracă cu uniforme școlare, care pe vremuri erau atât de importante și necesare pentru a putea frecventa cursurile. În concluzie, este clar că nu prea mai este în vogă uniforma, care altădată era blazonul unei școli sau colegiu, ce lăsa impresia de unitate printre elevi.

Care este situația la nivelul județului Constanța? Spre exemplu, la Școala Gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazul" din Constanța nu există o uniformă a școlii, ci un cod vestimentar prezent în mai multe școli, de genul tricou/cămașă în culori deschise, nețipătoare, pantalon/fustă de culoare închisă.

"Unele școli sau chiar unele clase din școli au elemente vestimentare specifice: cravată cu logo-ul școlii, insigne, vestuțe etc. Personal, apreciez că o uniformă nepretențioasă, accesibilă ca preț și ușor de procurat, este binevenită. Impune o rigoare, asigură o unitate, nu doar la nivel vizual, contribuind la crearea unei culturi organizaționale și mai ales răspunde la întrebarea, din ce în ce mai frecventă a copiilor, «Eu cu ce mă îmbrac azi la școală?». Evident că părerile sunt împărțite. Uniforma din școlile prestigioase din afara țării este purtată cu mândrie, în timp ce nouă ne amintește poate de perioada comunistă", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Mirela Roșioru.

"Nici la Școala Gimnazială nr. 1 din Tuzla nu există o uniformă școlară, dar există recomandarea ca în incinta școlii noastre elevii să aibă o ținută decentă", a declarat prof. Ioana Mihai. Aceeași situație o întâlnim și la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" din Medgidia.

"Noi nu avem uniformă de câțiva ani. La propunerea elevilor, s-a votat în consiliul profesoral și s-a introdus în regulamentul de ordine interioară. Votul a fost majoritar pentru ținuta decentă", a precizat prof. Gina Șerban, consilierul de imagine al unității de învățământ din Medgidia.

La Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", directorul Anamaria Ciobotaru spune că elevii nu au uniformă.

"Culorile colegiului sunt alb și albastru, stabilite în 1998 când s-a ales și sigla instituției. Astfel, elevii trebuie să aibă o ținută decentă care să exprime respectul pe care-l au față de ei, față de cei care-i îndrumă și de instituția în care învață", a precizat ea.

Nici la Școala gimnazială nr. 38 "Dimitrie Cantemir" uniformele nu mai sunt obligatorii.

"La școala noastră am decis odată cu noul regulament în vigoare ca elevii să poarte o ținută decentă, bluză albă și pantalon sau fustă închisă la culoare. Importantă este ținuta îngrijită", ne-a declarat Iris Sarchizian, directorul instituției.

La Colegiul Național de Arte "Regina Maria" s-a optat pentru adoptarea unei ținute decente.

"Să impui unui artist o ținută asemănătoare cu a grupului din care face parte ar însemna să îi alterezi personalitatea, creativitatea și originalitatea. Elevilor-artiști le sunt înțelese nevoile, pentru că au profesori cu aceleași aspirații. Avem, totuși, ca semn distinctiv, ecusoanele personalizate. Nu contest, în schimb, importanța unei uniforme reprezentative pentru elevii altor școli. Aspectul lor este plăcut, sunt ușor de identificat în comunitate și sunt scutiți de stresul și provocarea de a crea zilnic o altă ținută", a spus, la rândul său, Sorina Eftimi, director adjunct al colegiului.

Consilierul de imagine al Școlii nr. 30 "Gheorghe Țițeica", Veronica Hagi, este de părere că importanța și, în primul rând, respectarea unei instituții de învățământ sunt foarte importante.

"La școala noastră nu există o uniformă, ci niște culori pe care le-a hotărât Consiliul profesoral, anul trecut, pentru piesele vestimentare ale elevilor, după cum urmează: pentru partea de sus, indiferent de sex, cămașă sau tricou cu guler, de culoare albă. Fetele trebuie să aibă fustă sau pantaloni bleumarin, iar în cazul băieților le cerem pantaloni sau blugi bleumarin. De asemenea, elevii își pot cumpăra vestă sau pulover bleumarin sau roșu pentru perioadele friguroase. Singurul element obligatoriu este cravata cu însemnele școlii, care poate fi achiziționată la prețul de 20 de lei. Totuși, uniforma este utilă, deoarece anulează diferențele sociale dintre elevi, diferențe care provin din situația financiară a familiilor. De asemenea, sunt de părere că un cod vestimentar îi învață pe elevi despre decența spiritului și asigură o anumită individualitate instituției pe care ei o reprezintă, făcându-i să se identifice cu imaginea acesteia", a explicat cadrul didactic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4315 secunde