Va scădea dorința de vaccinare a populației? Ce spune Alexandru Rafila

295
Va scădea dorința de vaccinare a populației? Ce spune Alexandru Rafila - rafila2-1615014719.jpg

Articole recomandate

Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția că România, care în prezent stă bine în clasamentul vaccinărilor, s-ar putea confrunta cu o scădere a dorinței populației de a se imuniza, pe măsură ce vor fi disponibile cantități mari de vaccin. În umătoarele două luni, în România vor fi aduse câteva milioane de doze și de aceea există și riscul unei probleme de ordin logistic: unde vor fi depozitate atât de multe vaccinuri?


Ținta campaniei de vaccinare va trebui să fie imunizarea a 100.000 de persoane pe zi și în paralel demararea unei campanii de convingere a populației să se vaccineze. Numai așa va putea fi atinsă ținta de a vaccina 60-70 la sută din populație până în septembrie, a arătat Alexandru Rafila. 


„Cred că trebuie mai multă flexibilitate la vaccinare. Până acum vaccinarea a mers bine, sigur, au fost unele discuții că s-au vaccinat unii peste rând, dar lucrurile astea se întâmplă peste tot, cred în continuare că e important să nu aruncăm dozele, ci să le utilizăm”, a menționat reprezentantul României la OMS.  Alexandru Rafila crede însă că în foarte scurt timp, toată această problemă se va soluționa, pentru că în România vor veni cantități foarte mari de vaccin în perioada următoare. În această lună vor veni 2,4 milioane de doze, în luna aprilie vor veni aproape 4 milioane de doze, deci peste 6 milioane de doze în două luni. „Asta înseamnă că noi, ca să putem folosi aceste doze, trebuie să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi, fie că e vorba de prima doză sau de rapel. Aceasta trebuie să fie ținta programului de vaccinare în perioada următoare”, a punctat profesorul Rafila.


„Și mai trebuie să existe o țintă: o pregătire care trebuie să țină cont de două elemente foarte importante. Pe măsură ce cantitățile de vaccin vor fi tot mai mari, se va întâmpla un fenomen natural, observat și în alte țări: s-ar putea să scadă entuziasmul. Se întâmplă. Când ai puțin vaccin, lumea vrea să se vaccineze, când ai mult vaccin, spune: dacă este așa de mult, lasă că ne vaccinăm noi! Și atunci, trebuie făcută o campanie de conștientizare, de pregătire a acestei perioade când vor fi disponibile cantitățile acestea mari de vaccin, încât lumea să se prezinte”, a arătat Alexandru Rafila.


Până acum, au fost vaccinate deja un milion de persoane, iar în prezent, un milion de oameni sunt înscriși în platformă urmând să fie vaccinați. Dar pentru că discutăm de 6 milioane de doze, trebuie să se mai înscrie încă 2 milioane de persoane care să fie vaccinate, în mod normal, până la sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai. Nu o să mai fie criză de vaccin și atunci, accentul trebuie orientat către logistica vaccinării, care să facă posibilă vaccinarea a 100.000 de oameni pe zi. Inclusiv în weekend trebuie organizate astfel de activități, spune profesorul Rafila.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8412 secunde