Val de violențe în școlile din Constanța. Elevii cer autorităților locale să asigure paza unităților de învățământ

992
Val de violențe în școlile din Constanța. Elevii cer autorităților locale să asigure paza unităților de învățământ - fotofondviolentescoala-1518449184.jpg

Articole de la același autor

Școlile din Constanța au fost, în ultima perioadă, scenele unor incidente violente fără precedent în învățământul românesc. În toate cazurile, au avut de suferit copii și s-a pus întrebarea cum s-a ajuns aici. Dincolo de motivele care au generat incidentele, acestea readuc în atenție necesitatea asigurării unei paze serioase în unitățile de învățământ.

Tocmai de aceea, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Consiliului Local Municipal Constanța și primarului Decebal Făgădău creșterea finanțării educației, în contextul discuțiilor privind adoptarea bugetului local pe anul 2018.

"În cursul săptămânii trecute am transmis către administrația locală solicitările punctuale ale elevilor și ne manifestăm speranța că aleșii locali vor da dovadă de responsabilitate și interes pentru viitorul comunității, luându-le în considerare. În ultimul timp, în spațiul public cazurile de violență în mediul școlar au fost tot mai prezente, culminând cu regretabilul incident de la Școala gimnazială nr. 28, unde trei persoane din exterior au intrat în unitatea de învățământ și au agresat cu brutalitate un elev. Cauza principală a acestor incidente este refuzul constant al autorităților locale de a asigura paza unităților de învățământ, încălcând flagrant prevederile Legii siguranței în școli nr. 35/2007, care la art. 4 obligă Consiliul Local să aloce bani în vederea creșterii siguranței acestora și ale Legii nr. 333/2003, care obligă autoritățile locale să asigure paza instituțiilor subordonate, deci inclusiv a unităților școlare", explică președintele AEC, Constantin Alexandru Manda.

Astfel, Asociația Elevilor solicită, public, primarului Constanței și consilierilor locali să prevadă credite bugetare în acest sens, astfel încât elevilor municipiului Constanța să nu le mai fie pusă în pericol integritatea fizică atunci când sunt prezenți la cursuri.

Mai mulți bani pentru burse

Totodată, reprezentanții elevilor constănțeni solicită autorităților locale creșterea fondului de burse prevăzut pentru anul 2018. În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată a crescut de la patru la opt milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse școlare în municipiul Constanța.

"Pentru anul în curs solicităm un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursă de performanță - 380 lei pe lună, adică 20 la sută din salariul minim pe economie, bursă de merit - 95 lei pe lună, adică 5 la sută din salariul minim pe economie, bursă de studiu - 285 lei pe lună, adică 15% din salariul minim pe economie, și bursă socială - 380 lei pe lună, ceea ce reprezintă 20 la sută din salariul minim pe economie", precizează Alexandru Manda.

Potrivit acestuia, bursele școlare, așa cum sunt ele definite în criteriile generale de acordare aprobate de Ministerul Educației, au scopul de a crește și sprijini performanța școlară, în cazul celei de performanță și merit, precum și de a facilita accesul la educație a elevilor proveniți din medii sociale de risc sau cu o situație materială precară, cum este cazul celei de studiu și ajutor social.

Burse jenante

AEC subliniază, public, faptul că acordarea burselor fără adaptarea cuantumurilor la condițiile socio-economice și nevoile reale ale elevilor este fără rezultat. Spre exemplu, în municipiul Cluj-Napoca bursa de merit este de 90 lei pe lună, în Arad 75 lei pe lună, iar în Timișoara 70 de lei. Iar ca rezultat al acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naționale.

"Sperăm ca aleșii locali să dea dovadă că le pasă de Educație și beneficiarii principali ai acesteia. În acest moment, elevii Constanței au două variante în ceea ce privește siguranța la școală - ori vin cu bani de acasă, pentru plata firmelor de pază, fapt ce încalcă principiul gratuității învățământului de stat, consacrat și garantat de supremația articolului 32 din Constituție, ori acceptă să studieze într-un mediu care le pune în pericol securitatea și integritatea fizică. Și acest lucru din cauza refuzului constant al primarului Decebal Făgădău și al aleșilor locali de a respecta legea și asigura paza unităților de învățământ. Evenimente nefericite ca cel de la Școala nr. 28 pot degenera în tragedii, iar atunci vinovații direcți vor fi cei care azi îi obligă pe elevii constănțeni să învețe în medii care le pun integritatea fizică în pericol. Argumentul principal al primarului Constanței pentru refuzul asigurării pazei a fost lipsa fondurilor. În condițiile actuale, ale unui excedent bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei, nu considerăm acest argument decât o teză falsă, lipsită de substanță, sub paravanul căreia administrația locală dorește să se exonereze de obligațiile ce îi revin", a mai spus președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6458 secunde