Vești bune pentru medicii rezidenți! Anunț mult așteptat, făcut de Ministerul Sănătății

140
Vești bune pentru medicii rezidenți! Anunț mult așteptat, făcut de Ministerul Sănătății - ministerulsanatatii4636791455-1576065967.jpg

Articole recomandate

Vești bune pentru medicii rezidenți. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care permite ca pregătirea în rezidențiat să fie desfășurată în toate spitale de stat, în cele private sau chiar în cabinetele medicilor de familie. 


Ministrul Sănătății, Victor Costache, a subliniat că acest cadru legal oferă șansa formării unui număr mai mare de specialiști.

Actul normativ adoptat astăzi mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile ce revin unităților sanitare, dar și rezidenților.


"Pot spune că, împreună cu echipa mea, am îndeplinit primul obiectiv stabilit și anunțat, conform programului de guvernare. Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialiști atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenți pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România și sperăm ca efectele să se vadă în câțiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat. Asta înseamnă că ne pasă de următoarele generații care ne vor înlocui", a spus Victor Costache, ministrul Sănătății

Astfel, față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimenmtar, în pregătire. În prezent se lucrează și pentru integrarea celor din domeniul medicină dentară și farmaciei.

Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovați la Rezidențiat și Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS și care se ocupă de repartizarea pe specialități a noilor medici rezidenți, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcatuit din reprezentanți ai MS și reprezentanții celor admiși, astfel încât, părțile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu. Rolul grupului va fi acela de îndrumare, tocmai ca noii medici rezidenți să aibă toate informațiile necesare unor opțiuni clare, mai ales că suplimentarea locurilor de intrare în rezidențiat, prin creșterea numărului de unități medicale în care se poate efectua pregătirea de specialitate, ar putea creea confuzii. Suplimentar, MS pune la dispoziție o adresă de e-mail, special creată pentru cei care doresc consultanță cu privire la alegerea localui unde își vor definitiva pregătirea de specialitate, precum și un număr special de telefon. La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări și consultări.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7444 secunde