Reportaj în cartierul de la marginea Constanței

Viața la țară, în Palazu Mare

864
Vile somptuoase cu grădini îngrijite și case prăpădite ce stau să cadă, mașini luxoase și căruțe cu fier vechi. Acestea sunt cele două lumi ale constănțenilor din cartierul Palazu Mare, cartierul de la țară al municipiului Constanța. Contrastele sunt evidente la tot pasul, iar peisajul straniu este întregit de străzile pietruite, fără trotuare, fără marcaje rutiere și pietonale. 


Cartierul Palazu Mare pare rupt de civilizația unui municipiu de talia Constanței. Distanța de câțiva kilometri din centrul orașului și zona de case de la malul lacului face diferența între viața la oraș și viața la țară. Mulți constănțeni au dat apartamentele la bloc pentru o căsuță cochetă pe pământ, tot în Constanța, dar în Palazu Mare. Însă cartierul a rămas ancorat tot în mediul rural. Străzile nu au văzut asfalt de când se știu, canalizarea abia acum se instalează, transportul în comun lasă de dorit, iar siguranța este doar o iluzie. 

"Noi locuim încă în Constanța. Pe terenul de aici avem doar o grădină. Încă nu sunt vremuri de locuit în Palazu Mare. Vecinii mei au fost prădați încă de când aveau casele în construcție. Le-au desfăcut instalațiile, le-au luat fierul din gard, au furat tot ce se putea fura", ne-a zis un constănțean de 72 de ani.

Străzile le-au făcut tot localnicii

Omul vine zilnic la Palazu Mare și ne-a arătat indignat strada pe care ne aflam: "Uitați cum sunt străzile! Nu au putut să le asfalteze pentru că nu era canalizarea și stricau din nou asfaltul, dar le-a luat ani de zile să se hotărască. Au venit în campania electorală. Atunci au găsit bani și au început să asfalteze prin centru. Până ajung la noi mai trece cel puțin un an. Strada asta au pietruit-o tot cei care au venit să-și facă aici case", zice bărbatul arătând spre câteva vile din marginea uliței. Dincolo de ele se văd bălării mari cât gardul și multe gunoaie și resturi de materiale de construcții. În zare este lacul.

Fără parcuri, fără copaci, fără viață

O mare parte din locuitorii cartierului își petrec viața tot la oraș, în Constanța. Vin în Palazu numai seara, pentru odihnă.

"E frumos, e liniște, stăm în curte, dar pur și simplu nu ai ce să faci aici. Dacă ai nevoie de ceva, trebuie să te duci la centrele comerciale, dacă vrei să te plimbi în parc, trebuie să te duci în Constanța, dacă ai chef să mergi cu bicicleta, îți rupi oasele prin pietrele astea. Noi stăm doar în curte. Dimineața plecăm, seara venim la culcare. În week-end, facem un grătar, stăm cu prietenii, dar ne plimbăm tot în oraș", ne-a spus Mihaela S. Este nemulțumită de indiferența autorităților vizavi de soarta miilor de locuitori din zonă și de faptul că nu se investește niciun ban, pentru a le face viața mai bună.

Se fură tot ce se poate

În marginea cartierului dinspre lac sunt în construcție câteva vile. Muncitorii lucrează la foc continuu să le dea gata până la sosirea frigului. Pe timpul zilei construiesc, iar noaptea păzesc proprietatea.

"La vecinul nostru de vizavi au venit și într-o noapte i-au tăiat tot gardul de fier forjat. I-au lăsat doar stâlpii de beton. Cred că au intrat și prin casă. De atunci are paznici în permanență. Pe terenurile celelalte e plin de gunoaie. Vin și ziua și descarcă mașinile și căruțele, cu de toate. Apoi bietu’ om pe terenul căruia sunt aruncate trebuie să care singur toate resturile, pe cheltuiala lui", ne-a spus o altă femeie, cu rugămintea să nu-i dăm numele, de frica hoților.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 15 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : Minor prins la furat
Pagina a fost generata in 0.5278 secunde