Boxul constănțean, în căutarea unui nou Feri Vaștag

664
Boxul constănțean, în căutarea unui nou Feri Vaștag - box-1332790628.jpg

Aflat la răscruce de vânturi, sprijinit doar de o mână de inimoși, boxul constănțean se străduiește să rămână în prim plan, chiar dacă rezultatele nu mai sunt cele din vremurile de aur, când Feri Vaștag sau "Moșu" Doroftei scriau istorie pentru sportul de la malul mării.

Ședința de bilanț pe 2011 a Asociației Județene de Box (AJB) Constanța a demonstrat că, în ciuda tuturor greutăților, activitatea cluburilor din județ este considerată a fi bună, cu perspective de progres anul acesta.
Astfel, CS Farul și-a propus să câștige zece medalii la Campionatele Naționale și obiectivul a fost îndeplinit, clubul având, de asemenea, trei pugiliști convocați la loturile naționale ale României.
"Îmbucurător este faptul că medalii au fost obținute la toate categoriile de vârstă, iar secția, în cadrul căreia activează antrenorii Ilie Dascălu, Mihai Constantin și Marcelică Tudoriu, are potențial. Din păcate, anul trecut, nu s-au înregistrat clasări podium la competițiile oficiale internaționale, cel mai bun rezultat fiind locul cinci. Așteptam mai mult de la Ionuț Gheorghe, sportiv care sperăm să aibă o evoluție foarte bună la turneul de luna viitoare, din Turcia, și să se califice la Jocurile Olimpice de la Londra", a declarat, în cadrul reuniunii, președintele AJB Constanța, Toma Matei.
Prestații onorante și pentru boxerii de la CS Năvodari, atât pe plan intern, cât și internațional. La fel ca și fariștii, ei au cucerit medalii la toate secțiunile de vârstă la Campionatele Naționale, dar și la alte gale, precum Cupa Vâlcei, Memorialul "Simion Cuțov" etc.
Dintre elevii antrenorului Abladim Ferodin, s-au remarcat Ion Dudulică, membru al lotului național de juniori, Petrică Stoian, component al lotului de tineret, și Ionuț Bă-luță, participant la Campionatele Europene de tineret de la Dublin (Irlanda), unde a fost învins în turul doi.
Coborând în sudul litoralului, trebuie spus că, din cei 27 de sportivi legitimați la Callatis Mangalia (antrenor, Nicolae Chioveanu) - copii, cadeți, juniori, seniori -, o parte au câștigat medalii la Campionatele Naționale, Cupa României sau alte turnee din România. Din păcate, pugiliștii de la Alutus Mangalia nu au urcat pe podium la Naționale, de la ei așteptându-se să progreseze anul acesta.

Nu sunt bani pentru Mănușa Litoralului
"Ne-am propus ca, în 2012, să revigorăm activitatea cluburilor de la Medgidia și Cernavodă, dar și a secției de la Portul Constanța. De asemenea, trebuie să sporim numărul partenerilor asociației și, pentru moment, vreau să amintesc numele a două firme care ne ajută: SC Eucass (director executiv, Sandu Rodel) și SC Dia Auto (director, Niculae Dicu). Sperăm ca, în scurt timp, să vină și alte firme lângă box, pentru că, fără bani, nu poți face performanță", a declarat Toma Matei.
Președintele AJB Constanța a explicat și motivul pentru care, pe litoral, nu au mai fost organizate, în ultima perioadă, turnee de anvergură.
"Mă opresc cunoscuți pe stradă și mă întreabă de ce nu mai organizăm la Constanța gale de răsunet, precum Centura de Aur sau Mănușa Litoralului. Tuturor le răspund același lucru: nu sunt bani! Din veniturile asociației, abia putem acoperi o parte din cheltuielile cu sportivii noștri. Pentru a fi gazda unui asemenea turneu, pentru a invita boxeri din România și din alte 3-4 țări, ai nevoie de un buget de câteva sute de mii de lei, ceea ce, la ora actuală, nu ne putem permite. Fără implicarea administrației locale, este aproape imposibil să putem organiza o asemenea gală", a spus Toma Matei.

Toma Matei a schimbat prefixul
După ședința de bilanț pe 2011, a urmat un moment aniversar: președintele Toma Matei a sărbătorit, alături de antrenori, arbitri, prieteni și membri ai familiei, împlinirea vârstei de 60 de ani. De la eveniment, nu a lipsit nici reprezentantul Constanței în Biroul federal al Federației Române de Box, Victor Vladu.
"Ce îmi doresc la 60 de ani? În primul rând, să fim sănătoși și să putem continua activitatea, să ținem cât mai ridicată ștacheta performanței în boxul constănțean. Să lansăm campioni, să avem antrenori motivați, să promovăm arbitri de valoare. Aici, la malul mării, avem o tradiție, cei care intră în ring trebuie să facă cinste orașului nostru", a declarat, pentru "Cuget Liber", Toma Matei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4456 secunde