Șahul constănțean are o generație de excepție, lideri fiind gemenii Arzu și Riza Salim

Concurs "Căpitani" la zece ani

1335

Articole de la același autor

Echipa de șah juniori sub 10 ani a Constanței, care s-a clasat pe primul loc
la ediția inaugurală a Campionatului Național pe echipe mixte de juniori - turneu organizat, zilele trecute, de Federația Română de Șah și ACS "Elisabeta Polihroniade", la Olănești -, a fost premiată de conducerea DSJ Constanța, în cadrul festivității de la Complexul Sport.

Formația medaliată cu aur a fost formată din jucătorii Riza Salim, Arzu Salim (Palatul Copiilor), Andrei Săvulescu și Codruța Copilu (Callatis Mangalia); antrenor și șef al delegației - prof. Claudiu Ior-dache, președintele Asociației Județene de Șah Constanța. Dintre aceștia, la evenimentul de la "Sport" au fost prezenți doar gemenii Salim, însoțiți de fericiții părinți, și profesorul Iordache.
"Este o inițiativă salutară a federației, aceea de a crea o competiție pe echipe mixte. Constanța a reușit să alcătuiască o formație competitivă, care a ieșit detașat campioa-nă. Copiii și-au permis chiar luxul de a mai greși, fără a periclita, însă, prima poziție", a declarat Claudiu Iordache.
Profesorul îi consideră pe gemenii Salim ca fiind vârfurile generației lor.
"Sunt un șahist experimentat, dar, cu toate acestea, sunt surprins de precocitatea aces-tor copii. Au un mod matur de a înțelege șahul și performanța. Personal, la vârsta lor, abia începeam să mut piesele", a mai spus Iordache.
Frații Arzu și Riza Salim sunt elevi eminenți în clasa a V-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". Se antrenează multe ore în fiecare zi, dar nu renunță nici la joacă. "Ne place foarte mult șahul și le mulțumim părin-ților și domnului profesor pentru susținere", au spus gemenii Salim.
v v v
Ediția 2009 a finalelor Cam-pionatelor Naționale la șah rapid, blitz și dezlegări va avea loc, în perioada 27-29 noiem-brie, la Casa de Cultură din Ghermănești - Snagov. Com-petițiile sunt organizate de FR de Șah și Asociația Județeană de Șah Ilfov, după următorul program: 27 noiembrie - finala CN dezlegări, 27-28 noiembrie - finala CN șah rapid și 29 noiembrie - finala CN blitz.
La dezlegări, concurenții au timp de gândire 120 minute pentru nouă probleme, șahul rapid se joacă în 15 minute pentru fiecare participant, iar cel blitz, în trei minute.
Toate finalele, de la care nu vor lipsi nici șahiștii constănțeni, se vor desfășura pe două categorii: masculin și feminin, festivitățile de premiere urmând a avea loc duminică, 29 noiembrie.
v v v
Între 20 noiembrie și 15 decembrie, în Siberia, la Khanti Mansisk, la 1.903 km nord-est de capitala Rusiei, Moscova, se va desfășura Cupa Mondială la șah, competiție la care sunt prezenți 128 de jucători.
În urma tragerii la sorți, în primul tur, cei doi reprezentanți ai României - Liviu Dieter-Nisipeanu, cel mai bine clasat jucător din țara noastră în ierarhia mondială, și Constan-tin Lupulescu - vor juca unul împotriva celuilalt.
Câștigătorul va fi desemnat după șapte runde. Competiția se dispută în sistem eliminatoriu, beneficiind de un buget total de 1,6 milioane dolari, învingătorului revenindu-i 120.000 dolari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Noiembrie 2009
Stire din Sport : Regii tablei cu pătrățele
Pagina a fost generata in 1.0641 secunde