Doliu în rugby-ul românesc. A murit fostul mare internaţional Mihai Nicolescu

499

Articole de la același autor

Este doliu în rugby-ul românesc, după ce fostul mare internaţional Mihai Nicolescu a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani, informează Consiliul de conducere al Asociaţiei Internaţionalilor de Rugby din România.

Mihai Nicolescu s-a născut la 9 noiembrie 1943, la Mărgineanca, lângă Ploieşti. În 1954, la vârsta de 11 ani, a debutat la echipa Constructorul Bucureşti, sub îndrumarea marelui şlefuitor de talente Mitică Ionescu, evoluând la toate categoriile: copii şi juniori, pe postul de mijlocaş la gramadă şi mijlocaş la deschidere.

În 1961, după absolvirea bacalaureatului, Mihai dorea să urmeze Medicina, dar antrenorul Mitică Ionescu i-a zis: „Ce-o să faci după ce termini Medicina, o să te repartizeze la ţară să faci tratamente, te îndepărtezi de rugby, mai bine du-te la arhitectură, să te faci arhitect”.

La facultatea de arhitectură, s-a întâlnit cu antrenorul emerit Nicolae Pădureanu, care era şeful catedrei de educaţie fizică şi antrenorul echipei studenţeşti Arhitectura Bucureşti. 




În perioada 1961-1967, a jucat pe postul de mijlocaş la deschidere la echipa studenţească, dovedind calităţi tehnice deosebite, spirit altruist, curaj în atac şi în apărare precum şi un bun executant de lovituri de picior. Jocul spectaculos şi eficace pe care îl practica a atras atenţia marilor antrenori de Divizia A. Astfel, în toamna lui 1967, a fost transferat la Dinamo Bucureşti, pe postul de mijlocaş la deschidere. După doi ani, în 15 iunie 1979, la Bucureşti, pe stadionul Dinamo, în cadrul Campionatului European FIRA, a debutat în echipa naţională în meciul cu Polonia, scor 40-11.

A adunat 26 de jocuri internaţionale în perioada 1967-1975, evoluând pe postul de mijlocaş la deschidere.

Şi-a încheiat cariera internaţională la Bordeaux, pe Stade Chaban-Delmas, în 23 noiembrie 1975, Franţa - România.

Campion european cu echipa naţională a României în anii 1969 şi 1975.

În anii 1970 şi 1974, a fost desemnat cel mai bun rugbyst din România.

După cele şapte sezoane jucate la Dinamo, s-a transferat în toamna lui 1974 la Sportul Studenţesc, unde a jucat până în anul 1984.

În anul 1990, a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby.

Pentru contribuţia deosebită în activitatea rugbystică şi pentru întreaga carieră de rugby 1954-1984, la 14 mai 1975, i s-a decernat titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Foto: bookriot.com / Facebook / Sisiu Nicolae 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6844 secunde