Patru ani de la moartea antrenorului emerit Mihail Naca

281
Patru ani de la moartea antrenorului emerit Mihail Naca - rugbynaca-1372254313.jpg

Articole de la același autor

Ieri, s-au împlinit patru ani de la trecere în neființă a celui mai titrat antrenor constănțean de rugby, Vasile Mihail Naca, decedat pe 26 iunie 2009, la vârsta de 70 ani. Sub conducerea tehnică a Farului, echipa constănțeană a câștigat șase titluri naționale. A format generații întregi de rugbiști, obținând rezultate deosebite și pe plan internațional.

Data de 26 iunie este amintită ca una tristă pentru sportul constănțean, acum patru ani stingându-se din viață Mihail Naca, cel mai titrat antrenor din istoria echipei de rugby Farul Constanța, cel care a adus Constanței șase titluri naționale.

Legendă a rugby-ului românesc, Naca a obținut cu Farul Constanța primul titlu de campioană în 1974, iar ultimul în 1996. A fost, de asemenea, antrenor al echipelor naționale (de juniori, tineret și seniori).

Cu reprezentativa mare a obținut cea mai bună performanță din istoria României, locul nouă la prima Cupă Mondială (Noua Zeelandă, 1987).

În 1997, a participat cu Farul în Franța la turneul Masters al echipelor campioane din întreaga lume, constănțenii ocupând locul secund.

Una din cele mai apropiate persoane ale lui Naca a fost antrenorul Adrian Pllotschi, care a ținut să comemoreze acest "greu" al rugby-ului românesc.

"Am fost elevul lui. Mi-a fost ca un tată. În toată perioada mea ca sportiv, a fost alături de mine. M-a ajutat foarte mult, de pe vremea când fă-ceam armata și până când s-a stins, am avut numai sprijin din partea lui. Noi știam că avea probleme de sănătate, el se mai dusese pe la controale medicale la București, iar vestea morții sale nu a venit ca un șoc. S-a stins un om de rugby care a făcut multe pentru Constanța și pentru Farul în primul rând. A crescut o grămadă de jucători. Nu cred că l-a egalat nimeni. Rezultatele vorbesc de la sine. A știut, ca un diplomat, să-și apropie oamenii, mai ales pe cei de la partid, cum era pe vremea aceea. Astfel că, la club, treaba a mers bine. A fost un om deosebit. Putea să mai trăiască liniștit, dar n-a fost să fie. Cu toții avem o ață care se rupe la un moment dat", a declarat, pentru "Cuget Liber", antrenorul LPS "Nicolae Rotaru", Adrian Pllotschi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3783 secunde