Statele Unite preiau comanda trupelor NATO din Europa. Cine îl înlocuiește pe generalul Breedlove

76
Statele Unite preiau comanda trupelor NATO din Europa. Cine îl înlocuiește pe generalul Breedlove - 000421f8705r00262799000-1462346939.jpg

Articole recomandate

Generalul american Curtis Scaparrotti preia, azi, comanda trupelor NATO în Europa, unde Alianța Nord-Atlantică a început o întărire militară fără precedent pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia și desfășoară nave pentru stoparea trecerii migranților prin Marea Egee, informează agerpres.ro, care citează AFP.

Scaparrotti devine astfel al 18-lea comandant suprem al forțelor Alianței Nord-Atlantice, post strategic inaugurat în 1951 de generalul american Dwight Eisenhower.

Criza ucraineană din primăvara 2014, care durează în pofida unei încetări a focului convenite între rebelii proruși și Kiev, a pus capăt optimismului occidentalilor de a putea coopera cu Rusia, obligând NATO să se lanseze într-o 'insistență modernă' fără precedent după sfârșitul Războiului rece pentru o întărire militară substanțială a Estului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvăluit în cursul săptămânii că această consolidare s-ar putea traduce prin desfășurarea sub formă de rotație a patru batalioane (putând avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamemtele asociate în Țările baltice și în Polonia. În Est, mici baze logistice au fost instituite deja, fără a omite întărirea patrulelor aeriene și maritime, crearea unei forțe foarte rapid desfășurabile și o multiplicare a exercițiilor.

SUA vor, de altfel, să desfășoare — prin rotații succesive — o brigadă blindată în Europa de Est (4.200 de soldați) din februarie 2017 și prevăd cvadruplarea în anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor lor destinate întăririi prezenței militare americane în Europa, scrie realitatea.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.492 secunde