Totul cu prudenţă! Sporturile de contact şi-ar putea relua, curând, activitatea

636
Totul cu prudenţă! Sporturile de contact şi-ar putea relua, curând, activitatea - totul-1600181235.jpg

Articole de la același autor

Pandemia de coronavirus a bulversat lumea sportului şi, dacă, între timp, unele discipline şi-au reluat antrenamentele şi chiar competiţiile, altele sunt în continuare paralizate. O rază de speranţă a apărut la începutul acestei săptămâni, dar este foarte firavă.

Mai mulţi reprezentanţi ai sporturilor de contact - gen federaţii, cluburi, asociaţii de lupte, box, judo, arte marţiale etc. - şi-au exprimat nemulţumirea în ultima perioadă, exasperaţi că nu îşi pot desfăşura activitatea din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus.

Situaţia s-ar putea schimba, însă, cât de curând, iar semnalul l-a dat chiar ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, care a anunţat că Hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă a eliminat restricţiile pentru sporturile de contact.

„Veşti bune. Hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă a eliminat restricţiile pentru sporturile de contact (box, lupte, karate şi altele). În câteva zile, după publicarea în Monitorul Oficial, vom emite Ordinul comun de ministru MTS-MS care va detalia condiţiile pentru desfăşurarea acestor activităţi sportive”, a precizat ministrul Tineretului şi Sportului.

„Important este să rămânem sănătoşi”

În lumea sporturilor de contact, părerile sunt împărţite, optimismul fiind unul rezervat.

„Încă nu avem o confirmare, aşteptăm să vedem condiţiile din Ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii. Chiar în această dimineaţă (n.r. - ieri dimineaţă), am discutat cu antrenorul Constantin Mihai, de la secţia de box. Federaţia lucrează la noul calendar, iar în câteva zile, sperăm să primim instrucţiuni vizavi de modul de organizare a activităţii. Situaţia de la box este valabilă şi pentru lupte sau karate.

Iar sportivii din celelalte secţii care şi-au reluat activitatea se pregătesc sub rigorile legii, în limitele ordinelor de minister. Încercăm să ne pregătim cât mai bine, dar, în acelaşi timp, să ne ferim de evenimente neplăcute, să rămânem sănătoşi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul CS Farul, Sorin Başturea.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Lupte Constanţa, Gigi Pambuca, este de părere că trebuie o analiză foarte serioasă înainte de luarea unei decizii.

„Este o măsură mult aşteptată, însă trebuie să fim atenţi ca nu cumva, încercând să facem un lucru bun, să iasă ceva rău. Să vedem ce condiţii vor trebui respectate, pentru că nu putem pune în pericol sănătatea copiilor”, a declarat preşedintele Pambuca.

Această opinie o împărtăşeşte şi antrenorul Ioan Giuglea, de la LPS „Nicolae Rotaru”.

„Sperăm să putem reveni cât mai repede în sală, totul cu respectarea măsurilor de siguranţă. Care vor fi acelea, vom vedea! În privinţa calendarului competiţional, cred că ar putea fi organizate Campionatele Naţionale de juniori, tineret şi juniori. Pentru cele de copii, nu cred că mai este timp. Dar sănătatea copiilor trebuie să fie pe primul plan”, a explicat maestrul Giuglea.

O neconcordanţă evidentă

Cu prudenţă maximă tratează această chestiune şi Florian Ionescu, instructor aikido.

„Nu cred că activitatea se va relua mai devreme de 1 octombrie. Acesta ar fi scenariul cel mai optimist. Se întrezăreşte o neconcordanţă în această viitoare decizie. Pe de o parte, la şcoală, copiii merg în ture, poartă mască, păstrează distanţa socială, băncile au separatoare de plexiglas, iar pe de altă parte, ar avea voie să facă exerciţii comune pe saltea, tatami sau în ring.

Cred că, în luarea unei decizii finale, va cântări mult evoluţia pandemiei Covid-19 în următoarele două săptămâni. Ţinând cont că toată Europa se pregăteşte de un nou val masiv de infectări, că, foarte posibil, vor veni vremuri grele, nu văd o restartare a activităţii în condiţii optime. Sau poate repornim activitatea, iar după o explozie a numărului de cazuri de îmbolnăviri, vom intra din nou în izolare”, a spus instructorul de aikido. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.278 secunde