Agenda olimpică - Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver 2010

Viața merge mai departe, competițiile de sanie continuă

596
Viața merge mai departe, competițiile de sanie continuă - 1eaaa2de177688ac332a563fed6ded80.jpg
Federația Internațională de Sanie (FIL) a luat în considerare anularea competițiilor de sanie din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă 2010 de la Vancouver, după decesul sportivului georgian de vineri, a declarat secretarul general al FIL, Svein Romstad.

Svein Romstad a precizat că, după moartea georgianului Nodar Kumaritashvili, s-a luat în considerare anularea probelor de sanie, dar conducătorii delegațiilor au susținut la unison să se respecte programul.
În vârstă de 21 de ani, Nodar Kumaritashvili a încetat din viață după o cădere spectaculoasă, la o viteză de 140 km/h, în urma căreia a lovit un stâlp metalic. Inconștient și cu fața plină de sânge, sportivul a fost preluat imediat de către medici, însă a decedat înaintea sosirii la spital.
Acest deces a declanșat o vie dezbatere privind siguranța pistei Whistler, cea mai rapidă din lume, dar FIL și comitetul de organizare a JO 2010 susțin că pista nu pune viața sportivilor în pericol și că totul s-a întâmplat din cauza unei erori umane.
Romstad a amintit că, la sanie, nu a existat niciun deces timp de 35 ani, iar când s-a construit pista, s-a luat în calcul fiecare scenariu posibil: "Am ținut cont de experiența specialiștilor pentru a obține o pistă sigură. Am crezut că am acoperit totul".
Oficialul a adăugat că FIL va lua măsuri de protecție a sportivilor, prin crearea unor piste mai lente.
"Știm că Whistler este cea mai rapidă. Organizatorii JO de la Soci vor să aibă cea mai rapidă pistă din lume, dar noi nu vrem să mergem în această direcție, într-o competiție a celor mai rapide piste", a explicat Romstad.
v v v
Președintele Georgiei, Mihail Saakashvili, a anunțat, la Vancouver, că țara sa va construi o pistă de sanie, care va purta numele lui Nodar Kumaritashvili.
"Am propus acest lucru guvernului. Este important ca lumea să își amintească de el și de acest sport", a spus președintele georgian.
v v v
David Kumaritashvili, la rându-i fost sanier, tatăl georgianului care și-a pierdut viața în urma unui accident la antrenamentul din proba de sanie a JO 2010 de la Vancou-ver, susține că fiul său s-a plâns că pista este foarte periculoasă.
"Am vorbit cu el la telefon, mi-a spus că se teme și l-am sfătuit cum să frâneze. Vroia însă să termine cursa cu un timp cât mai bun", a povestit tatăl lui Nodar.

Valentin Crețu, locul 31 la concursul de sanie
Sportivul român Valentin Crețu ocupă locul 31 după primele două manșe ale concursului de sanie din cadrul Jocurilor Olimpice de la Vancouver, el înregistrând un timp total de trei minute, 19 secunde și 475 miimi.
Campion olimpic a devenit germanul Felix Loch (3:13.085), urmat de compatriotul său David Moller (3:13.764) și de italianul Armin Zöggeler (3:14.375).

Martina Sablikova a câștigat titlul olimpic la patinaj viteză, 3.000 de metri
Sportiva cehă Martina Sablikova a câștigat, la Vancouver, titlul olimpic în proba de 3.000 de metri patinaj viteză. În vârstă de 22 de ani, Sablikova a fost urmată de Stephanie Beckert (Germania) și de Kristina Groves (Canada). Campioana olimpică de la Torino 2006, olandeza Ireen Wust, s-a clasat abia pe locul șapte.
În urmă cu patru ani, Martina Sablikova a ratat podiumul de puțin, izbucnind în lacrimi. "Atunci mi-am propus să revin la Jocurile Olimpice și să urc pe podium", a declarat patinatoarea cehă.
În proba masculină de patinaj viteză, pe distanța de 5.000 de metri, campion olimpic a devenit olandezul Sven Kramer (23 de ani), acesta devansându-i pe sud-coreeanul Seung-Hoon Lee și pe rusul Ivan Skobrev.
Kramer este deținătorul recordului mondial și a reușit primul titlu olimpic din carieră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Ianuarie 2010
Stire din Sport : Agenda olimpică - JO de Iarnă 2010
Pagina a fost generata in 0.7237 secunde