Ultima creație a cercetătorilor americani: XENOBOȚII! VEZI CE SUNT!

290
Ultima creație a cercetătorilor americani: XENOBOȚII! VEZI CE SUNT! - ddd-1578990616.jpg

Articole recomandate

O echipă de cercetători de la universitățile americane din Vermont și Tufts a creat "roboți vii" milimetrici, pornind de la celule de broaște, iar aceștia vor putea fi folosiți pentru furnizarea medicamentelor, curățarea de reziduuri toxice și adunarea microplasticelor din oceane, relatează News.ro. Cercetătorii din Vermont au realizat "noile creaturi" cu ajutorul unui supercomputer, iar cei din Tufts s-au ocupat de asamblarea și testarea lor.

Este pentru prima dată când sunt create de la zero astfel de elemente biologice, potrivit echipei care i-au botezat pe roboți "xenobots" și a publicat rezultatele în revista PNAS. Aceștia sunt complet biodegradabili: după ce își ating obiectivul, în decurs de șapte zile ajung să fie doar celule epiteliale moarte.

"Este 100% ADN de broască, dar nu sunt broaște", a subliniat Michael Levin, directorul Centrului de Biologie Regenerativă de la Tufts, unul dintre semnatarii articolului publicat luni.

Joshua Bongard, expert în robotică la Universitatea din Vermont, a precizat că "nu sunt nici roboți tradiționali, nici o specie animală cunoscută, ci o nou clasă, un organism viu care poate fi programat".

"Ne putem imagina multe funcții pe care acești roboți vii le pot îndeplini și pe care alte mașinării nu le pot face", a mai spus Michael Levin. Între acestea, el a enumerat căutarea de compuși organici contaminanți, colectarea de microplastice din oceane și plasarea lor în artere umane. În plus, xenoboții au capacitatea de a se deplasa singuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5188 secunde