Spaima Loganurilor din Constanța. Doi copii au spart deja 50 de mașini și nu pot fi opriți

1104
8
Spaima Loganurilor din Constanța. Doi copii au spart deja 50 de mașini și nu pot fi opriți - fondfurturimasini-1383932517.jpg

Articole de la același autor

Nu au buletin, dar au spart mai multe mașini decât mulți hoți cu ștate vechi. Doi puști din Constanța, de 12 și respectiv 13 ani, au spart în două nopți aproape 50 de autoturisme. Și nu sunt primele din cariera lor infracțională! Ce "pedepse" prevede legea pentru acești copii, care nu răspund penal, am aflat de la reprezentanții Protecției Copilului.

De câteva luni, aproape că nu trece zi în care câțiva puști cu înclinații infracționale să spargă o mașină. De obicei Dacii Logan, pe care le deschid cu un briceag, în doar câteva secunde și pentru a fura niște mărunțiș, un pachet de țigări desfăcut, gumă de mestecat, brichete etc. De fapt, paguba provocată prin distrugerea autoturis-melor este mult, mult mai mare decât valoarea bunurilor furate!

Tot de obicei, puștanii hoțomani sunt prinși la puțin timp după spar-geri, dar… sunt lăsați în libertate! De ce? Pentru că au 11, 12 sau 13 ani și nu răspund penal. La fel s-a întâmplat și în cazul a doi băieți care, în doar două nopți, au spart aproape 50 de mașini.

Astfel, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1,30, polițiștii Secției 4 au surprins, la intersecția străzilor Eliberării și Dumitru Marinescu, doi copii, de 12 și respectiv 13 ani, care nu ar fi trebuit să fie pe străzi la acea oră. Un control corporal sumar a scos la iveală că băieții aveau asupra lor: un stick de memorie, două lanterne, cinci brichete, un încărcător auto, trei cruciulițe, un portofel de culoare neagră fără documente, diferite cărți de vizită, mai multe monede, o șurubelniță și un cuțit. Toate furate din mașini!

Iar verificările realizate ulterior au demonstrat că toate bunurile proveneau din mașini sparte, în noaptea respectivă, între orele 23,00 și 1,30. Este vorba despre 30 de mașini, parcate pe străzile Biruinței, Cutezători, Dreptății, Dumitru Marinescu și Prieteniei.

Mai mult, extinzând cercetările (mai ales că nu era prima dată când cei doi minori ajungeau într-o secție de poliție, pentru că au furat!), oamenii legii au aflat că au mai fost sparte alte 17 mașini, în noaptea de marți spre miercuri (5/6 noiembrie) și tot pe ei îi suspectează.

Se cumințesc micii delicvenți?

Ce măsuri se iau în cazul acestor minori, dar și a celorlalți asemenea lor, pentru a nu mai distruge și alte mașini, pentru a le opri cariera infracțională? Trebuie menționat că, potrivit polițiștilor, în municipiul Constanța sunt aproximativ șase - șapte puști, care nu au împlinit încă 14 ani și care au drept îndeletnicire spartul mașinilor.

Comisarul șef Emilian Pârvu, șeful Poliției municipiului Constan-ța, ne-a precizat că anchetatorii documentează activitatea infracțională a suspecților, indiferent de vârsta lor. Dar, pentru că au sub 14 ani, aceștia nu răspund penal!

Nu înseamnă însă că nu se pot lua măsuri pentru a-i potoli. Există legislație care stipulează "pedep-se", dacă pot fi numite așa, și pentru copiii care săvârșesc infracțiuni dar nu răspund penal. Este vorba despre Legea 272/2004, a Protecției Copilului. Iar cei abilitați să le aplice sunt specialiștii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Concret, legea prevede trei măsuri: plasament, plasament de urgență și supraveghere specializată.

"Dacă respectivul copil are familie biologică, se aplică măsura supravegherii specializate. Adică sunt chemați părinții, sunt organi-zate ședințe de consiliere, părinților li se pune în vedere că sunt obligați să îngrădească accesul copilului la grupul de prieteni care are preocupări similare, dacă se constată absenteism la școală, să ia măsuri pentru ca acesta să frecventeze cursurile. Însă, dacă se constată că părinții nu colaborează sau lipsesc, se impune plasamentul", ne-a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt al DGASPC Constanța.

Sunt eficiente aceste măsuri? Experiența a dovedit că nu în toate cazurile! Căci, chiar și aflați sub supraveghere sau în plasament (centrele nu sunt închisori!), copiii continuă să comită furturi. Iar cu cât recidivează mai des, cu atât șansele de reabilitare scad.

Trebuie mai multe centre de reabilitare

Soluția, așa cum o văd atât polițiștii, cât și asistenți sociali, ar fi înăsprirea atitudinii față de minorii care recidivează (cum este și cazul celor doi minori din exemplul de mai sus) și internarea lor în centre de reabilitare. La ora actuală, spun polițiștii, judecătorii nu mai dispun această măsură decât în cazuri excepționale, în restul dispunând scoaterea de sub urmărirea penală.

"Pentru o schimbare comportamentală, acești copii au nevoie de un mediu controlat 100%, pe care nu-l au nici în familie, nici în centrele de plasament", a atras atenția Roxana Onea.

Dar la nivelul întregii țări mai funcționează doar trei centre de reabilitare a copiilor delicvenți, insuficiente, consideră specialiștii pentru problemele cu care se confruntă în ultima perioadă.

v v v

La începutul săptămânii viitoare, conducerile Poliției Constanța și a DGASPC se vor întâlni pentru a discuta pe marginea acestor mici infractori și a măsurilor pe care le pot lua, împreună, pentru a-i descuraja. 

Comentează știrea

Gore
9 noiembrie 2013
Bataia e foarte necesara aici!

La varsta lor,oasele se refac destul de repede,asa ca ar trebui prinsi sio batuti zdravan,cu maini sau picioare rupte,ca sa aiba amintirea pedepsei pentru furt si sa le fie frica multa vreme.Altfel vor prinde curaj si chiar vor incerca sa omoare ca nu-I asa,societatea e blanda in primul rand cu infractorii,nu se apara de ei!

Geo
9 noiembrie 2013
Ne amagim

DGASPC nu va face nimic. Din 2004, de când la conducerea acestei instituții a venit acest Dinica, pentru copii delicvenți și copii străzii nu s-a făcut nimic. Trag de timp pentru ca aceștia sa ajungă adulți și sa le iasă de sub jurisdicție. Nu va sfătuiesc sa-i bateți dacă sunt prinși. Vor fi primii care va reclama.

Pagubit
9 noiembrie 2013
Deacord cu Gore

Alta solutie nu mai este , prinsi si batuti la sange

hmm
9 noiembrie 2013
plata

Daca n-ati platit TAXA DE LINISTE !

Pt ce sunteti acolo si luati un salariu ?
9 noiembrie 2013
De ce nu stiti sa rezolvati aceasta problema ?

Pot fii opriti,daca se pun CAMERE VIDEO pe strazi !!! Duceti-i la reeducare, vrem oras sigur si fara cersetori !

Lite
9 noiembrie 2013
K

E bine ca le faceti reclama, in curand vor aparea inca o suta de puradei la furat dupa ce vor citi articolul asta.

gigel
9 noiembrie 2013
sharia

aplicat sharia - taiat mana :)

elena
16 noiembrie 2013
furt masina

dar despre mine?ce sa zic..ma uitam pe gem,si sub ochii mei,unul mi-a furat masina.l-am fugarit,norocul meu ca s-a speriat de un echipaj de politie,a facut o greseala si i s-a oprit motorul.si cand am deschis portiera,se uita la mine mirat.a reusit sa fuga pe cealalta usa,dar mi-am recuperat masina intreaga.ar trebui inchise centrele de fier vechi, a mea masina e o dacia din 98.si asta se intampla ziua la 14,30,pe strada dispensarului.asta desi masina are alarma,el fugea cu masina cu alarma pornita.si daca il prindeam...uitam de lege

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3193 secunde