70% dintre rechini au dispărut și specia se apropie de excinție

de Cuget Liber Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 547
Anumite specii de rechini ar putea dispărea definitiv din mări și oceane după ce populația lor s-au redus drastic în ultimii 50 de ani din cauza pescuitului excesiv, informează CNN, citat de Digi24.

Un studiu publicat în jurnalul Nature arată că populația de rechini a scăzut cu 71,1% din 1970 în 2018. Dintre cele 31 de specii existente de rechini, 24 sunt acum amenințate cu dispariția, iar câteva dintre acestea au ajuns la un nivel critic.

"Știind că cifrele sunt la nivel global, concluziile sunt cu atât mai grave", a declarat Nick Dulvy, biolog la Universitatea Simon Fraser și co-autor al studiului. "Dacă nu acționăm, va fi prea târziu. Situația este mai gravă decât în cazul oricăror alte animale pe care le-am cercetat".

"Este o rată incredibilă a declinului, mai abruptă decât în cazul elefanților sau rinocerilor, iar acele specii sunt simbolice în susținerea eforturilor de conservare pe pământ", a spus Dulvy.

Cercetătorii au folosit un indice care măsoară riscul de extincție și un indice care măsoară schimbările populației unei specii, pentru a stabili rata de modificare a populației unei specii în decurs de zeci de ani.

Rezultatul a dezvăluit un "declin alarmant, continuu și global al populațiilor de rechini la nivel mondial în ultimii 50 de ani, care a dus la o creștere fără precedent a riscului de dispariție a acestor specii".

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei