Amendamente la legea Brexitului, votate de Camera Lorzilor

de Cuget Liber Miercuri, 22 Ianuarie 2020 116
Camera Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit a adus marți noi amendamente legii pentru retragerea din Uniunea Europeană propuse de premierul Boris Johnson, informează AFP, conform Agerpres. Guvernul conservator nu este susținut de o majoritate în camera superioară a legislativului, deci proiectul de lege va fi retrimis Camerei Comunelor. În camera inferioară, conservatorii au însă majoritatea, deci textul va fi readus probabil la forma inițială, apreciază agenția.
Camera Lorzilor a adoptat cu 300 de voturi pentru și 220 împotrivă un amendament propus de laburistul Alf Dubs, conform căruia s-ar menține și după Brexit dreptul la reîntregirea familiei pentru refugiații minori neînsoțiți, existent în Uniunea Europeană. Acesta a fost omis din actuala formă a legii, la fel ca și obligația guvernului de a informa parlamentul despre orice tratative cu UE pe acest subiect. Un purtător de cuvânt al cabinetului a dat însă asigurări că protecția copiilor vulnerabili va rămâne o prioritate.
Cu un vot mai strâns - 239 pentru și 235 împotrivă - lorzii au adoptat și un amendament care garantează Scoției și Țării Galilor posibilitatea de a-și susține punctele de vedere la negocierile cu UE după Brexit.
Un alt amendament, votat de Camera Lorzilor luni, permite cetățenilor europeni cu reședința în Regatul Unit să obțină o dovadă scrisă a dreptului de ședere, după retragerea țării din UE.
Până acum, Camera Lorzilor a retrimis acordul Camerei Comunelor de cinci ori. Versiunea finală, aprobată de regina Elisabeta a II-a, va trebui ratificată ulterior de Parlamentul European. După 31 ianuarie, data oficială a Brexit-ului, va urma o perioadă de tranziție în care se vor negocia relațiile viitoare între Londra și Bruxelles.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei