Amplă remaniere ministerială la două zile după respingerea noii Constituţii din Chile

de Mircea GHIȚĂ Miercuri, 07 Septembrie 2022 72
Preşedintele chilian, Gabriel Boric, a procedat la o remaniere majoră a cabinetului, la două zile după respingerea masivă a unei noi Constituţii pe care o susţinea, într-un moment în care au izbucnit ciocniri între poliţie şi studenţi reclamând mai multe resurse pentru învăţământ, scrie AFP.

Miniştrii de interne, sănătăţii, ştiinţelor, energiei şi secretarul general al preşedinţiei au fost înlocuiţi, unii cu figuri mai centriste precum Carolina Toha la interne, şi Ana Lya Uriarte, la secretariatul general responsabil cu relaţiile dintre executiv şi parlament.
Ambii au fost miniştri în guvernele fostului preşedinte de stânga Michelle Bachelet (2006-2010 şi 2014-2018).
„Acesta este poate, şi nu am de ce să mă ascund, unul din momentele cele mai dificile din punct de vedere politic cu care trebuie să mă confrunt”, a declarat Gabriel Boric, aflat la putere din 11 martie, după anunţul remanierii care vizează să dea o mai mare coeziune guvernului.

Carolina Toha ocupă postul-cheie de ministru de interne, altădată ocupat de tatăl ei, José Toha, sub guvernul socialist al lui Salvador Allende (1970-1973), şi o înlocuieşte pe Izkia Siches, sub focul criticilor.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei