Arabia Saudită şi Siria au anunţat reluarea relaţiilor diplomatice

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 10 Mai 2023 110
Arabia Saudită a anunţat redeschiderea reprezentanţei sale diplomatice în Siria după 11 ani de întrerupere a relaţiilor cu regimul de la Damasc, izolat din cauza războiului civil care a devastat ţara, transmite agenţia AFP.
Bogata monarhie petrolieră din Golf s-a apropiat recent de Siria, precum şi de Iran, un mare susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
„Arabia Saudită a decis să reia activitatea misiunii sale diplomatice în Siria”, a declarat Ministerul de Externe de la Riad într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă SPA. Riadul urmăreşte „să dezvolte acţiunea arabă comună”, conform sursei citate.
Această decizie a Arabiei Saudite, un lider al ţărilor din Golf cu influenţă regională, vine la două zile după reintegrarea Siriei în Liga Arabă, anunţată la Cairo.
Damascul a fost exclus din organizaţia panarabă în 2011 din cauza represiunii sângeroase a revoltei populare declanşate în urma Primăverii Arabe.
Siria a decis, de asemenea, pe bază de reciprocitate, să îşi reactiveze misiunea diplomatică din Arabia Saudită, a anunţat agenţia de stat siriană SANA, la scurt timp după ce Riad a anunţat întoarcerea diplomaţilor săi în Siria. „Republica Arabă Siriană a decis să reia activităţile misiunii sale diplomatice în Arabia Saudită”, a informat SANA, citând o sursă din Ministerul Afacerilor Externe de la Damasc.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei