Baconschi: Am discutat cu omologii finlandez și olandez, se vor opune aderării la Schengen

de Cuget Liber Marţi, 20 Septembrie 2011 363
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că a avut o întrevedere cu omologii finlandez și olandez, că țările celor doi se vor opune aderării României în Schengen, dar că trebuie găsită o strategie de ieșire din acest impas comunitar.
Am avut o discuție cu ministrul olandez de Externe și cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziția lor este cunoscută: se vor opune (n.red. în Consiliul JAI, n.red). Trebuie găsită o strategie de ieșire din acest impas care este în primul rând comunitar", a explicat ministrul Baconschi.
Ministrul conduce delegația României la AG ONU de la New York și, în acest context, a avut întrevederea cu cei doi omologi.
Potrivit acestuia, "este vorba despre o chestiune de încredere în ceea ce privește securitatea granițelor colective" ale Uniunii Europene, iar România are toate argumentele de partea sa.
"Dar avem nevoie de consensul și de votul favorabil al tuturor statelor membre. În Consiliul JAI știm ce se va întâmpla. În același timp, urmează alte scadențe și întâlniri europene: consiliul european de toamnă, până la sfârșitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred că lucrând împreună și păstrând respectul față de reguli, față de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea să obținem o cale de deblocare a acestei situații", a spus Baconschi.
Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, motivația fiind legată de situația politică internă, potrivit unor surse europene.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei