Biden față în față cu Trump în cea mai așteptată dezbatere televizată a anului

de Madalina PETRESCU Joi, 27 Iunie 2024 313
Democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump, se întâlnesc vineri, 28 iunie, la ora 04.00, ora României, într-o dezbatere extrem de aşteptată, oferind alegătorilor o rară ocazie de a privi confruntarea faţă în faţă a celor mai vârstnici candidaţi care au aspirat la cea mai înaltă funcţie a SUA, relatează Reuters.

Dezbaterea televizată de 90 de minute, prima dintre un preşedinte în exerciţiu şi un fost preşedinte, va fi difuzată joi, 27 iunie, la ora locală 21.00 (vineri, 28 iunie, ora 4.00, ora României) pe CNN şi este de aşteptat să atragă o audienţă uriaşă. Un număr record de 84 de milioane de persoane au urmărit prima dezbatere a lui Trump în 2016 împotriva lui Hillary Clinton, iar 73 de milioane prima dezbatere Biden-Trump din 2020, scrie observatornews.ro

Ambii politicieni intră în dezbaterea de la Atlanta cu vulnerabilităţi politice care prezintă un amestec de riscuri şi oportunităţi. Dezbaterea are loc mult mai devreme decât în mod normal - cu mai mult de patru luni înainte de ziua alegerilor din 5 noiembrie - şi în contextul în care sondajele de opinie naţionale arată că cei doi sunt la egalitate, notează Reuters.

De asemenea, confruntarea are loc într-un moment de polarizare extremă şi de anxietate profundă în rândul alegătorilor cu privire la starea politicii americane. Două treimi dintre alegători au declarat într-un sondaj Reuters/Ipsos din luna mai că sunt îngrijoraţi de faptul că după alegeri ar putea urma violenţe, la aproape patru ani după ce o mulţime de susţinători ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul SUA.

Trump, în vârstă de 78 de ani, va urca pe scenă ca un infractor care încă se confruntă cu încă trei cazuri penale, inclusiv acuzaţii legate de eforturile sale de a anula alegerile din 2020. Fostul preşedinte, care a sugerat că îşi va pedepsi inamicii politici dacă va fi ales, va trebui să demonstreze alegătorilor indecişi că nu reprezintă o ameninţare mortală la adresa democraţiei, aşa cum afirmă Biden, mai scrie sursa citată.

Biden, în vârstă de 81 de ani, este supus unei presiuni intense pentru a evita poticnirile verbale şi pentru a oferi o prestaţie puternică în cadrul dezbaterii, după luni de zile în care republicanii au afirmat că facultăţile sale mintale s-au diminuat odată cu vârsta.

Amândoi candidaţii au marje reduse de a face greşeli, iar campania adversă va profita probabil de orice eroare ca să o prezinte drept o dovadă a declinului cognitiv al adversarului.

Dezbaterea foarte aşteptată de joi noaptea, 27 iunie, este rezultatul unor negocieri îndelungate între cele două echipe de campanie. După mai multe luni de invective prin intermediul presei şi al reţelelor sociale, Donald Trump şi Joe Biden se vor afla faţă în faţă joi, 27 iunie, pe platoul CNN, pentru prima dată de la dezbaterile lor din campania din 2020.

Dezbaterea va avea loc de la ora 4.00, ora României, în studiourile CNN din Atlanta, fără public. Cei doi candidaţi vor dezbate timp de 90 de minute. Ei vor sta în spatele unui pupitru, iar microfonul fiecăruia va fi tăiat atunci când vorbeşte celălalt. Acest lucru va evita haosul care a dominat primul lor duel televizat din precedentele alegeri prezidenţiale.

Preşedintele american a câştigat o tragere la sorţi pentru a alege pe ce parte a scenei va sta şi dacă vrea să vorbească primul sau al doilea în timpul declaraţiilor finale. El a optat să stea pe partea dreaptă a ecranului, lăsându-i lui Donald Trump alegerea de a vorbi ultimul şi să încheie astfel dezbaterea.

Cei doi candidaţi nu vor avea telepromptere sau notiţe pregătite, dar li se va da ceva pe care să ia notiţe, precum şi o sticlă de apă. Ei nu vor putea vorbi cu echipele lor în timpul celor două pauze publicitare.

Schimbul de replici va fi găzduit de vedetele CNN Jake Tapper şi Dana Bash. Cei doi jurnalişti "vor folosi toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a se asigura că timpul alocat pentru declaraţii este respectat şi că dezbaterea este civilizată", asigură canalul de televiziune.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei