Urşii ”cerșetori” de pe Transfăgărăşan vor fi relocaţi. Ministru: ”Cerşitul la drum a devenit principala lor sursă de hrană”

de Madalina PETRESCU Vineri, 28 Iunie 2024 219
Urşii care stau pe marginea Transfăgărăşanului vor fi relocaţi în Sanctuarul de la Zărneşti, judeţul Braşov, anunţă, vineri, Prefectura Argeş, după o şedinţă la care a participat şi ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul a explicat că, pe lângă pericolul pe care îl reprezintă pentru turişti, aceşti urşi şi-au schimbat comportamentul, iar ”cerşitul la drum” a devenit principala lor sursă de hrană, astfel încât nu pot fi relocaţi în mediul natural.

Ministrul Mircea Fechet s-a deplasat în zona Lacul Vidraru și Transfăgărășan, pentru a evalua personal situația exemplarelor de urs care ies frecvent la drumul auto și interacționează cu turiștii.

La întâlnirea din teren a participat prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, precum și reprezentanții instituțiilor locale cu atribuții în domeniu: Garda Forestieră, Jandarmeria, Direcția Silvică, autoritatea publică locală și gestionarul fondului cinegetic.


”Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod! Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

În cadrul întâlnirii s-a decis demararea urgentă a unei acțiuni de capturare și relocare a exemplarelor în cauză.

”Din păcate, relocarea urșilor de pe Transfăgărășan într-o altă zonă nu este o soluție eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urșii în cauză au continuat să aibă același comportament, indiferent unde au fost mutați. Soluția identificată este relocarea acestora într-o rezervație dedicată, unde să poată fi monitorizați și îngrijiți corespunzător”, a adăugat ministrul Mediului.

Astfel, după vizita de lucru pe Transfăgărășan, demnitarul s-a deplasat la rezervația de urși AMP Libearty - Bear Sanctuary din Zărnești (BV), unde a vizitat amplasamentul împreună fondatoarea rezervației, Cristina Lapis.


”Sanctuarul Libearty reprezintă, de ani buni, un model de excelență la nivel mondial în gestionarea, în primul rând a urșilor recuperați din captivitate, dar și a altor exemplare care ajung aici. Efortul echipei care gestionează acest complex este lăudabil și sper să învățăm și noi multe din această experiență. În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, cred că acest loc este cel mai potrivit pentru a deveni noua lor casă și îi mulțumesc doamnei Lapis pentru că a acceptat să primească o parte dintre aceste exemplare”, a precizat ministrul Mircea Fechet.




Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei