Ce a spus Felix Baumgartner după saltul prin care a depășit viteza sunetului

de Cuget Liber Marţi, 16 Octombrie 2012 446
Felix Baumgartner, care a depășit, duminică, viteza sunetului în cădere liberă, consideră că "atunci când te afli pe acoperișul lumii, devii mult mai umil", spunând într-o conferință de presă că nu s-a gândit în timpul saltului său la doborârea unor recorduri
sau la obținerea unor date științifice. 

Duminică, în jurul orei 21.08 (ora României), austriacul Felix Baumgartner, care a realizat cu succes și în premieră mondială saltul în cădere liberă din stratosferă, plonjând de la o altitudine record de 39.043 de metri deasupra statului american New Mexico, a depășit viteza sunetului, stabilind un record mondial, informează bbc.co.uk. 
Într-o conferință de presă organizată la câteva ore după ce a ajuns cu bine pe Pământ, la care a participat și Brian Utley, reprezentantul Federației Aeronautice Internaționale, Felix Baumgartner a spus: "Permiteți-mi să vă spun un lucru: atunci când te afli pe acoperișul lumii, devii mult mai umil. Nu te mai gândești la doborârea unor recorduri, nici la obținerea unor date științifice - singurul lucru pe care ți-l dorești atunci este să te întorci acasă în viață", a spus temerarul austriac.
Felix Baumgartner a spus, totodată, că la un moment dat a fost pe punctul de a-și anula misiunea, întrucât vizorul căștii de protecție pe care o purta în timpul saltului se aburise.
Brian Utley a precizat că, potrivit datelor preliminare, Felix Baumgartner a reușit să depășească viteza sunetului în cădere liberă, stabilind un record mondial. Astfel, Felix Baumgartner a avut în timpul coborârii o viteză de 1.342,8 kilometri / oră, potrivit site-ului redbullstratos.com.
Felix Baumgartner este prima persoană din lume care a depășit viteza sunetului fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins chiar în ziua în care se celebrează 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, pilotat de Chuck Yeager, în 1947.
Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Baumgartner a stabilit și un alt record mondial - saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine.
Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaș cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute, potrivit Sky News.
Recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă era deținut din 1960, de un fost colonel din aviația americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spațiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei