Curtea Constituţională a ordonat eliberarea fostului preşedinte peruan Alberto Fujimori

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 06 Decembrie 2023 478
Curtea Constituţională a Peru a dispus eliberarea imediată a fostului preşedinte Alberto Fujimori (85 de ani), care ispăşeşte din 2009 o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, notează agenţia AFP.
Potrivit unei ordonanţe, „Curtea Constituţională ordonă eliberarea imediată” a fostului preşedinte (1990-2000) găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în două masacre comise de un comando al armatei în cadrul a ceea ce a fost numit războiul împotriva terorismului (1980-2000). Curtea, a cărei ordonanţă nu poate fi atacată cu recurs, restabileşte astfel graţierea acordată lui Alberto Fujimori în 2017 şi care a fost revocată doi ani mai târziu de Curtea Supremă.
Instanţa, care veghează respectarea drepturilor fundamentale consacrate în Constituţie, a ordonat deja în martie 2022 eliberarea lui Fujimori, suferind de numeroase probleme de sănătate. Dar câteva săptămâni mai târziu, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului, cu sediul în Costa Rica, a ordonat statului să „abţină de la executarea” acestei decizii. Ţara, condusă atunci de preşedintele de stânga Pedro Castillo, a respectat decizia. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei