Cutremur cu magnitudinea de 6,8 în Filipine. Cel puțin 43 de persoane au murit

de Cuget Liber Marţi, 07 Februarie 2012 434
Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs ieri în centrul arhipelagului Filipine, a anunțat institutul american de geofizică USGS, el producând moartea a cel puțin 43 de persoane. Totodată, a avut loc o replică cu magnitudinea de 6,2.
Persoanele respective au murit din cauza prăbușirii caselor, pe insula Negros. Epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 6,8, produs în jurul prânzului, a fost localizat în mare, între insulele Cebu și Negros.
Bilanțul precedent menționa șapte morți.
Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific, cu sediul în Hawaii, a anunțat că nu există pericol de producere a unui tsunami devastator deoarece cutremurul s-a produs într-un braț al mării foarte îngust, care separă insulele Cebu și Negros.
Acesta a ridicat însă nivelul de alertă și a cerut populației din Negros să se "îndepărteze de plaje și rămână vigilentă" în privința nivelului mării. Alerta a fost ridicată câteva ore mai târziu.
Seismul a spart ferestrele clădirilor și a provocat fisuri ale pereților în orașele Cebu (insula Cebu) și San Carlos (insula Negros), dar nicio structură nu s-a prăbușit, potrivit primelor informații, a anunțat Benito Ramos.
Locuitorii contactați și seismologii au anunțat că oamenii au intrat în panică dar că nu sunt informații cu privire la distrugeri importante.
"Luam prânzul când pământul a început să se clatine. Apa s-a vărsat din pahare și farfuriile s-au ciocnit unele de altele. Mai multe persoane au ieșit pe străzi fugind, altele s-au adăpostit sub mese", a povestit prin telefon Pedri Baldomino, student la Cebu.
Mulți angajați au părăsit locul de muncă după ce un anunț public difuzat la radio a avertizat locuitorii împotriva riscului unor replici.
Zvonuri lansate prin mesaje telefonice anunțând un tsunami pe coastele insulei au amplificat panica.
Potrivit șefului Biroului Apărării Civile, clienții hotelurilor de pe coasta insulei Cebu au urcat la etaje, dar revenirea la normal are loc treptat. Insula atrage numeroși turiști străini, dar mai ales coasta de vest, în timp ce seismul s-a produs în largul coastei estice.
Sâmbătă, un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a arhipelagului, în apropiere de insula Samar, situată la nord-est de Cebu și Negros.
Filipine, arhipelag compus din peste 7.000 de insule, este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând frecvente activități seismice și vulcanice.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei