Janos Ader, noul președinte al Ungariei

de Cuget Liber Joi, 03 Mai 2012 988
Janos Ader, un cofondator al partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, a fost ales ieri președinte al Ungariei de către Parlament. Noul președinte a obținut 262 de voturi în Parlament, care are 386 de mandate. Alegerea sa nu făcea obiectul nici unei îndoieli, partidul conservator Fidesz având o majoritate de două treimi.
Partidul de extremă-dreapta Jobbik a votat împotriva lui Janos Ader, în timp ce socialiștii (MSZP), ecologiștii (LMP) și deputații noii formațiuni a fostului premier Ferenc Gyurcsany DK (coaliția democratică, centru-stânga), nu au participat la vot, argumentând că noul președinte, membru strategic al partidului aflat la putere, nu poate reprezenta "unitatea națiunii ungare", așa cum cere Constituția.
Ader a depus jurământul imediat după vot. El va prelua oficial funcția la 10 mai.
Viktor Orban l-a nominalizat pe Janos Ader drept candidat la postul de președinte al țării la 16 aprilie.
Predecesorul său Pal Schmitt a demisionat în urmă cu o lună, din cauza unor acuzații de plagiat privind doctoratul său din 1992.
Janos Ader, în vârstă de 52 de ani, a fost până în prezent europarlamentar. Între 2002 și 2006, el era liderul grupului parlamentar al Fidesz și este considerat un om de încredere al lui Viktor Orban.
Funcția de președinte al Ungariei este în mare protocolară, deși el este comandantul suprem al armatei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei