Legea de amnistiere a secesioniştilor catalani a intrat în vigoare în Spania

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 12 Iunie 2024 132
Legea de amnistiere a catalanilor proindependenţă implicaţi în tentativa de secesiune din 2017 a intrat în vigoare în Spania, unde aplicarea ei va trece prin mâinile judecătorilor, informează agenţia AFP.
Această măsură controversată, ce ar urma să permită inclusiv revenirea în Spania a liderului secesionist de la acea dată Carles Puigdemont după mai mult de şase ani în exil în Belgia, a fost publicată în Jurnalul Oficial, urmând să intre în vigoare imediat.
Adoptată definitiv pe 30 mai de către deputaţii spanioli, această lege urmează acum să fie pusă în aplicare într-un termen de maxim două luni de către judecătorii ce vor trebui să decidă dacă ea se poate aplica la fiecare caz particular.
Ostili mulţi dinte ei acestei măsuri, magistraţii au de asemenea posibilitatea de a sesiza tribunalul constituţional spaniol sau justiţia europeană.
„O nouă luptă a început”, a declarat Jordi Turull, secretarul general al partidului lui Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia). „Aplicarea legii de către aceşti magistraţi nu va fi simplă, însă mai devreme sau mai târziu vom reuşi”, a adăugat el. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei