Mine antipersonal ar putea să eșueze pe litoralul Mării Negre după spargerea barajului din Ucraina

de Madalina PETRESCU Miercuri, 21 Iunie 2023 169
Minele dislocate de ape în urma inundaţiilor provocate de spargerea barajului de la Kahovka (sudul Ucrainei) ar putea să plutească în aval şi să eşueze pe plajele de la Marea Neagră, a avertizat miercuri Paul Heslop, responsabil ONU pentru acţiunile împotriva minelor în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru dezvoltare în Ucraina, potrivit Reuters şi EFE.

Într-o conferinţă de presă la Geneva, el a declarat că minele PMF-1, cunoscute şi sub numele de mine “future”, sunt suficient de uşoare pentru a pluti în aval pe Nipru pe distanţe lungi.

“Nu aş fi surprins să văd că aceste mine care sunt duse de ape spre mare, în următoarele luni, având în vedere că apa fluviului continuă să curgă, să fie transportate acolo. Din păcate, am putea vedea mine antipersonal cu presiune eşuate pe plaje de la Marea Neagră”, a afirmat expertul ONU.

Heslop a declarat că minele antitanc, care sunt mai grele decât minele antipersonal, sunt mai puţin susceptibile să fie duse de ape pe distanţe lungi.

“Situaţia din Ucraina este fără precedent de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, el a calificat distrugerea barajului drept un “dezastru de proporţii biblice”.

Ministrul ucrainean al mediului a declarat marţi că distrugerea barajului a provocat pagube în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Heslop a insistat asupra necesităţii unui “nou Plan Marshall” pentru reconstrucţia Ucrainei şi a afirmat că, în cazul “unui angajament suficient din partea comunităţii internaţionale”, Ucraina şi-ar putea reveni parţial până în 2028.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei