Preşedinta Slovaciei i-a încredinţat formarea unui nou guvern populistului Robert Fico

de Sorin MIHALACHE Marţi, 03 Octombrie 2023 130
Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, i-a încredinţat formarea unui nou guvern populistului Robert Fico, al cărui partid SMER-SSD a câştigat alegerile legislative de sâmbătă, informează agenţia AFP.
„Sarcina şefului statului este de a respecta rezultatul alegerilor democratice şi în acelaşi timp să asigure buna funcţionare a organelor noastre constituţionale”, a transmis Caputova prin intermediul unui comunicat înainte de ceremonia oficială.
Fico a declarat după întâlnirea cu Caputova că a convenit cu aceasta asupra unui termen de două săptămâni pentru formarea executivului. „Nu va fi un proces uşor, dar vom face tot ce ne stă în puteri pentru a crea un guvern”, a adăugat el.
Fico şi partidul său au obţinut aproape 23% din voturi după o campanie în care au declarat că vor pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina.
SMER-SSD a învins partidul liberal Progresivne Slovensko (Progressive Slovakia, PS), care a întrunit 18% din sufragii.
În condiţiile în care nu deţine o majoritate, Fico este aşteptat să se îndrepte spre HLAS (Voce), un partid mai proeuropean desprins din SMER în 2020, şi, foarte probabil, spre Partidul Naţional Slovac (SNS), pro-rus, care a obţinut un scor de 5,6%, pentru a forma o coaliţie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei