Regatul Unit propune un plan în cinci puncte pentru încheierea războiului din Gaza

de Sorin MIHALACHE Luni, 29 Ianuarie 2024 1535
Guvernul britanic a propus un plan în cinci puncte pentru a obţine o încetare permanentă a focului în Gaza şi a deschide calea către crearea unui stat palestinian, a dezvăluit ziarul britanic Financial Times, citat de agenţia EFE. Iniţiativa a fost prezentată de ministrul de externe David Cameron autorităţilor israeliene şi palestiniene în turneul său în Orientul Mijlociu, unde s-a întâlnit şi cu actori regionali.
„O pauză imediată a ostilităţilor ar servi la eliberarea ostaticilor pe care gruparea islamistă Hamas îi ţine în Gaza după incursiunea sa în teritoriul israelian din 7 octombrie şi ar face loc negocierii unei încetări permanente a focului”, a declarat un înalt oficial britanic.
Foaia de parcurs include stabilirea unui orizont politic clar pentru crearea unui stat palestinian şi formarea unui guvern tehnocrat pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza. Conform acestui plan, Hamas s-ar angaja să elibereze cei 136 de ostatici aflaţi încă în mâinile sale şi să oprească atacurile împotriva Israelului, lucru garantat de statele din regiune.
În plus, liderii Hamas din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, ar trebui să fie expulzaţi din Fâşie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei