Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităților ilicite, inaugurat la Vama Galați-Giurgiulești. Urmează Constanța și Albița

de Madalina PETRESCU Marţi, 21 Mai 2024 1221
Primul scaner cu raze X pentru verificarea transporturilor a fost inaugurat, marţi, la Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti, în prezenţa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, şi a preşedintelui Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu. În total, România va operaţionaliza 26 de astfel de aparate, până la finalul anului 2026, alte 8 urmând a fi puse în funcţiune în acest an. În 2024, sunt vizate principale puncte de frontieră, cum ar fi Constanţa, Albiţa, Siret şi Moraviţa.

”Ministerul Finanţelor şi Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât şi traficul de droguri şi substanţe periculoase. Instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiuleşti, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului de Finanţe şi al Autorităţii Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală şi a gestiona eficient frontierele în interesul securităţii naţionale”, anunţă, marţi, Ministerul Finanţelor, într-o postare pe pagina de socilaizare.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că montarea scannerelor va duce la scăderea infracţionalităţii economice în punctele de frontieră.

”În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mişcare strategică în acest sens. Ele vor revoluţiona modul în care verificăm conţinutul mijloacelor de transport, permiţându-ne să efectuăm inspecţii mai rapide şi mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligenţa artificală nu numai că va consolida securitatea noastră naţională, ci şi va contribui la creşterea eficienţei în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaţionaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din ţară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă", a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Scanerul din Biroul vamal Giurgiuleşti este primul din cele 26 care vor fi puse în funcţiune prin proiectul ”Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR”.

”Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE şi eficientizarea controlului autorităţii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi va duce, totodată, la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
Oficialii Ministerului Finanţelor, au precizat şi beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal:

Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.

Siguranţa naţională: Permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.

Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanţe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în ţară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.

Protecţia mediului: Permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate.

Eficienţa operaţională: Desfăşurarea mai rapidă a operaţiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecţie fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei.

Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanţată prin PNRR), iar finanţarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34.060.459 euro.
În anul 2024 vor deveni operaţionale 9 scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiuleşti, Siret, Albiţa, Constanţa Nord, Constanţa Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet şi Moraviţa.

În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din: Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea.

În 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în vămile Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei