Soldaţii francezi desfăşuraţi în Niger vor părăsi ţara până pe 22 decembrie

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 13 Decembrie 2023 125
Toţi soldaţii francezi desfăşuraţi în Niger în cadrul luptei antijihadiste vor părăsi ţara până pe 22 decembrie, a anunţat regimul militar ajuns la putere în urma unei lovituri de stat la Niamey, relatează agenţia AFP.
„Până pe 22 decembrie, toţi soldaţii francezi, precum şi echipamentele lor logistice, vor părăsi definitiv Nigerul”, au indicat forţele armate nigeriene într-un comunicat.
Este punctul culminant al unei rupturi între Franţa şi Niger, de la sosirea generalilor la putere la Niamey, după o lovitură de stat pe 26 iulie. Aceştia au cerut apoi rapid plecarea soldaţilor francezi - în jur de 1.500 dislocaţi în cadrul luptei împotriva jihadiştilor - şi au denunţat mai multe acorduri militare încheiate cu Parisul.
După o lungă dispută, Franţa a decis să facă acest lucru, iar preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că retragerea va fi finalizată înainte de sfârşitul anului.
Armata nigeriană a precizat că procesul de dezangajare a trupelor franceze se desfăşoară într-o manieră coordonată şi sigură.
„1.346 de francezi şi 80% din echipamentul logistic au fost dislocaţi în afara graniţelor noastre. Până în prezent, pe teritoriul nostru au mai rămas doar 157 de soldaţi francezi, între care 75 de logisticieni”, a informat televiziunea naţională din Niger.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei