Summit la Phenian. Vladimir Putin apreciază sprijinul nord-coreean pentru politica rusă

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 19 Iunie 2024 121
Relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord intră într-o nouă eră de prosperitate, a asigurat liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul bilateral de la Phenian cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează agenţia AFP. Acesta din urmă a afirmat la rândul său că apreciază sprijinul nord-coreean faţă de politica rusă.
„Relaţiile dintre ţările noastre intră într-o nouă eră de mare prosperitate care este imposibil de comparat chiar şi cu cea din perioada relaţiilor sovieto-coreene din secolul trecut”, a spus Kim Jong Un, potrivit traducerii în rusă a remarcilor sale relatate de agenţiile de presă ruse.
„Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene apreciază misiunea importantă şi rolul unei Rusii puternice în menţinerea stabilităţii şi echilibrului în lume”, a adăugat Kim, declarându-şi sprijinul deplin faţă de operaţiunea militară lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022.
„Coreea de Nord îşi va întări comunicarea strategică cu Rusia în faţa situaţiei care se complică în lume”, a mai spus liderul nord-coreean.
„Acordăm o înaltă apreciere sprijinului dumneavoastră sistematic şi permanent pentru politica rusă, inclusiv în ce priveşte dosarul ucrainean”, a afirmat la rândul său Vladimir Putin la începutul întâlnirii cu Kim Jong Un, după o ceremonie solemnă desfăşurată în principala piaţă din Phenian.
Putin a anunţat totodată că este pregătit un „nou document fundamental” privind relaţiile bilaterale pe termen lung.
Potrivit Kremlinului, este vorba de un acord de parteneriat strategic global, care, dacă va fi semnat, va fi condiţionat de „evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume”.
Vladimir Putin a mai amintit la întâlnire că „Rusia şi Coreea de Nord sunt legate de decenii de o prietenie solidă şi de o strânsă vecinătate” şi şi-a exprimat speranţa că următoarea întâlnire cu Kim Jong Un va avea loc în Rusia, la Moscova.
Cei doi s-au mai întâlnit în Extremul Orientul rus în aprilie 2019 şi septembrie 2023.
Un video publicat de Kremlin de la primirea festivă a oaspetelui rus în principala piaţă din Phenian, decorată cu portrete uriaşe ale celor doi lideri, arată mii de locuitori ai capitalei nord-coreene, inclusiv numeroşi copii, salutându-i pe Putin şi Kim cu flori şi baloane în mâini, în sunetele unei orchestre militare. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei