Topul celor mai puternice armate din lume. Pe ce loc se află România

de Madalina PETRESCU Duminică, 28 Mai 2023 172
Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare. Conform jurnaliștilor de la Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile. Din cauza accentului pus pe războiul convențional, arsenalele nucleare nu sunt luate în considerare.

Statele care fac parte din top 10 sunt:

10. Italia Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de nave de război portavioane. Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.

9. Franța Potrivit Business Insider, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023.

8: Japonia Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale. Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023

7: Pakistan Pakistanul a urcat de pe locul 9 în clasamentul general în 2022 și pe locul 7 în 2023. Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023.

6: Coreea de Sud Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord. Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele cinci locuri în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor. Global Firepower precizează că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023.

5: Marea Britanie Poziția Marii Britanii a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică. În prezent, Marea Britanie are două portavioane, un număr egal cu cel pe care îl au China, Italia și India, dar mult mai mic decât cele 11 pe care le operează SUA.

4: India Forța Indiei constă în mărimea populației sale. Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării. De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023.

3: China Este clasată pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale. China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru", arată Global Firepower. China dispune de o forță militară de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.

2: Rusia Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower, în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare. Deși Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina - pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri - forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele

1: SUA Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse". SUA este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență". Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, țara s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport. De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.

România se află pe locul 47 dintr-un total de 145 de țări luate în considerare pentru revizuirea anuală a raportului Global Firepower. În clasamentul din 2022, România ocupa locul 38. România și-a propus ca din 2023 să cheltuie pentru apărare 2,5% din Produsul Intern Brut. Au fost continuate proiectele demarate anterior, a fost semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16, au fost recepţionate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă şi s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS, menţionează MApN. Armata română dispune de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști. Forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene de 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere. Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare. Statul român este în prezent a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

Ucraina ocupă locul 15 în topul celor mai puternice armate din lume Ucraina este clasată pe locul 15 în topul celor mai puternice armate din lume din cele 145 de țări luate în considerare în clasamentul anual al puterilor militare Global Firepower 2023. Anul trecut ocupa locul 22. Ascensiunea Ucrainei în clasament vine după „răspunsul financiar și material din partea Occidentului” la invazia rusă în Ucraina, a precizat organizația. „2023 se va dovedi un an critic în direcția războiului ruso-ucrainean”, a adăugat Global Firepower.

Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Republica Moldova (143), Benin (144) și Bhutan (145).



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei