Turcia / Autoritățile au arestat doi importanți lideri pro-kurzi. În timpul operațiunii au oprit internetul

de Cuget Liber Vineri, 04 Noiembrie 2016 185
Autoritățile din Turcia au arestat vineri doi lideri ai partidului pro-kurd HDP (Partidul Democrat Popular) și alți nouă deputați HDP, informează avocații partidului. Copreședinții HDP Selahattin Demirtaș și Figen Yüksekdag au fost arestați de forțele de securitate în timpul unor operațiuni simultane desfășurate în Diyarbakir și Ankara, informează romanialibera.ro. În timpul operațiunilor, internetul a fost oprit.
Într-un mesaj postat pe Twitter, Selahattin Demirtaș a declarat că poliția a venit la ușa locuinței sale din provincia Diarbakir din sud-estul Turciei. De asemenea, copreședinta HDP Figen Yüksekdag a fost arestată în reședința sa.
Rețeaua de monitorizare TurkeyBlocks a detectat o serie de restricții privind accesul la mai multe servicii de media sociale din Turcia, începând de vineri, ora locală 1:20. Potrivit informațiilor, incidentul are legătură cu arestarea mai multor membri și lideri ai partidului pro-kurd HDP (Partidul democrat Popular), aflat în opoziție. Testele rulate de TurkeyBlocks au confirmat restricții la serviciul de mesagerie WhatsApp și la serviciul de internet. Restricțiile la serviciul de internet sunt din ce în ce mai mult utilizate în Turcia în primul rând pentru a suprima acoperirea jurnalistică a unor incidente politice, fiind o formă de cenzură menită să prevină revoltele sociale. Analiștii apreciază că autoritățile turce încearcă să suprime media sociale pentru a obține un control mai mare cu privire la discursul jurnalistic. Restricțiile aplicate în timpul unor astfel de incidente politice, precum arestarea liderilor și membrilor HDP, sunt fără precedent în ultimele luni, sublinază TurkeyBlocks.
Partidul pro-PKK a intrat în colimatorul autorităților turce pentru legăturile sale apropiate cu PKK. Membrii HDP au refuzat să considere PKK o "grupare teroristă", au participat la funeraliile unor militanți PKK, dintre care doi au fost atacatori sinucigași cu bombă implicați în incidente în Ankara, soldate cu moartea a zeci de civili. PKK este considerată organizație teroristă în Turcia, în Statele Unite și în Uniunea Europeană, iar din iulie 2015 și-a reluat campania armată împotriva statului turc, după încălcarea acordului de încetare a focului convenit cu Ankara. Din 2015 până acum, militanții PKK au ucis peste 600 de soldați și membri ai forțelor de securitate, precum și zeci de civili, printre care femei și copii. De asemenea, în urma operațiunilor forțelor armate turce au fost uciși peste 7.000 de membri PKK.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei