UE și Consiliul Europei cer abolirea pedepsei cu moartea pe plan mondial

de Cuget Liber Marţi, 11 Octombrie 2011 379
Uniunea Europeană și Consiliul Europei consideră 'inumană' pedeapsa cu moartea și pledează pentru abolirea acesteia, cu prilejul marcării, luni, a Zilei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, potrivit Efe și El Mundo.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, subliniază într-un comunicat că acest tip de condamnare 'constituie o încălcare a demnității umane'.
'În Europa, știm din experiență că nu împiedică escaladarea crimelor și nu face dreptate victimelor acestor crime', afirmă oficialii europeni, care subliniază că dacă o execuție este 'rezultatul unei erori judiciare, de care niciun sistem juridic nu se poate considera ferit, se pierde o viață în mod iremediabil'.
Catherine Ashton și Thorbjorn Jagland își exprimă satisfacția că din 1997 nu au mai existat execuții în nicio țară membră a UE sau a Consiliului Europei și condamnă astfel de sentințe în Belarus, 'singura țară europeană care mai aplică pedeapsa capitală'. 'Ne bucură toate recentele rezoluții ale Națiunilor Unite cu privire la un moratoriu în privința recurgerii la pedeapsa cu moartea în perspectiva abolirii ei complete, care au fost sprijinite de o amplă coaliție de state din toate părțile lumii', adaugă cei doi oficiali.
Catherine Ashton și Thorbjorn Jagland estimează că 'sprijinul tot mai mare față de rezoluțiile Națiunilor Unite în acest domeniu în 2007, 2008 și 2010 confirmă că tendința de opunere față de pedeapsa cu moartea câștigă teren pe plan mondial'.
Ei își exprimă satisfacția față de faptul că, între 1993 și 2009, numărul țărilor care au abolit această pedeapsă a urcat de la 55 la 97, dar subliniază că nu se poate ignora faptul că mai sunt încă 58 de țări pe plan mondial care o aplică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei