Ce împiedică aderarea Serbiei la NATO

de Cuget Liber Marţi, 11 Octombrie 2011 346
Reprezentantul permanent al Federației Ruse la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat că Serbia nu va putea să devină membră a NATO până când nu va recunoaște independența proclamată unilateral de Kosovo, relatează luni Tanjug.
'Aș vrea să subliniez că, pentru a adera la NATO, Belgradul trebuie mai întâi să recunoască independența Kosovo. Una fără cealaltă este imposibilă. Moscova este îngrijorată că Serbia și-ar putea schimba poziția asupra Kosovo pentru a se alătura NATO, caz în care Rusia va fi plasată într-o poziție dificilă și neplăcută', a declarat Rogozin.
El a spus că Serbia nu poate conta pe obținerea MAP (Membership Action Plan), întrucât aderarea la NATO este imposibilă din cauza situației curente din Kosovo.
Statutul NATO interzice aderarea țărilor care au dispute teritoriale. Totuși, aceasta nu împiedică o parte a opiniei publice din Serbia și a elitei să lanseze dezbateri despre aderarea la NATO cu o perseverență demnă de invidiat', a spus Rogozin într-un interviu pentru cotidianul Politika.
Rogozin a mai precizat că Rusia nu se opune ca Serbia să aibă legături mai strânse cu NATO, ci numai aderării țării la Alianța Nord-Atlantică. Rusia nu este de acord cu extinderea NATO în estul și sud-estul Europei, a subliniat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei