Un fost presupus gardian de la Auschwitz, identificat în Germania

de Cuget Liber Vineri, 26 Aprilie 2013 308
Germania îl anchetează pe un fost presupus gardian de la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, identificat de presă ca o persoană în vârstă de aproximativ 90 de ani ce figurează pe lista celor mai căutați criminali naziști a Centrului Simon Wiesenthal. 
Hans Lipschis, născut în Lituania în urmă cu 93 de ani, trăiește la Aalen, în Baden-Württemberg (sud-vestul Germaniei), și pretinde că a lucrat la Auschwitz ca bucătar, și nu ca gardian în lagărul construit de către naziști în Polonia ocupată, potrivit unei anchete recente a postului de radio-televiziune public regional SWR. 
Potrivit publicației Die Welt, Lipschis a fost naturalizat de regimul nazist. El s-a stabilit în Statele Unite în 1956 și a trăit la Chicago până când a fost expulzat în Germania, în 1983. 
În raportul pe 2013, Centrul Simon Wiesenthal, care urmărește foști naziști, îl plasa pe Lipschis în poziția a patra pe lista celor mai căutați criminali. Centrul afirmă că acesta a servit într-un batalion SS, în perioada 1941-1945, și "a luat parte la masacre și la persecutarea unor civili nevinovați, în special evrei". 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei