Vremea face ravagii în nordul Europei și statele baltice. Norvegia, lovită de cea mai puternică furtună din ultimii 25 de ani

de Cuget Liber Miercuri, 09 August 2023 342
Vremea capricioasă continuă să facă ravagii în Europa. Țările nordice sunt afectate de ploi puternice care au provocat inundații grave, alunecări de teren și distrugeri semnificative. Norvegia a fost lovită de una din cele mai puternice furtuni din ultimii 25 de ani, în Suedia o stațiune montană a fost devastată de inundații și sute de mii de oameni din nordul Europei sunt fără curent electric, scrie stiri.tvr.ro

Sudul Norvegiei este devastat după furtuna Hans care a fost însoțită de cele mai abundente ploi înregistrate în acest secol. Cel puțin două persoane au murit în urma alunecărilor de teren și un întreg sat a rămas izolat din cauza apelor revărsate. Sute de oameni au fost evacuați de urgență.
Au auzit ceva ca o maşinărie mare, un boldozer care mătura totul în cale. Chiar sunt geamul dormitorului. Mă întrebam ce se întâmplă şi când m-am uitat am văzut un munte de noroi şi trunchiuri de copaci care au venit peste casa mea, a povestit un localnic.
Eram afară cu tata când a luat-o pământul la vale. Tuna şi fulgera. Ne-am speriat foarte tare. Am luat-o la fugă şi vedeam în urma noastră cum vin pietre, copaci, foarte multă apă şi noroi,este o altă mărturisirea despre fenomenele meteo violente din Norvegia.
Autoritățile au emis o avertizare cod roșu pentru tot sudul țării, iar în capitala Oslo oamenii au fost sfătuiți să lucreze de acasă. Furtuna Hans a afectat aproape tot nordul Europei.
În Suedia au fost scene de groază într-o stațiune montană după revărsarea unui rău, iar, în estul țării, un tren cu 100 de pasageri la bord a deraiat din cauza viiturii și trei persoane au fost rănite.
Iar în Danemarca au fost raportate valuri de 8 metri care au distrus mai multe case de pe coasta Marii Nordului.
Furtuna Hans a afectat și statele baltice: două persoane au murit lovite de copacii rupți de vânt și sute de mii de oameni sunt fără curent electric în Estonia, Letonia și Lituania.
Situația din statele nordice vine pe fondul unei perioade a extremelor. Furtuna Hans s-a format în Suedia la sfârșitul săptămânii trecute după un val de caniculă care a adus cele mai mari temperaturi înregistrate în țara nordică în ultimii 50 de ani. Meteorologii avertizează că vremea instabilă va continua și zilele următoare.
foto: https://www.breakingnews.ie/

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei