Când poate salariatul să refuze o sarcină de serviciu

de Florica ZDRU Miercuri, 04 Iunie 2014 162
"Eu și cu alți doi colegi am fost detașați la un punct de lucru lângă Slobozia, pentru două luni. N-am zis nimic, m-am executat. Problema e că pe mine mă țin în continuare acolo pe vară, iar colegii au ajuns bine mersi acasă, la familiile lor. Șeful spune că eu sunt mai bun meseriaș, ăsta e motivul… și mi-a dat de înțeles că dacă refuz, șomer mă cheamă. Jurista firmei mi-a dat de înțeles că dacă nu mai stau, n-au ce să-mi facă, ăsta nu e motiv de șomaj. Cine o avea dreptate?" – întreabă un cititor.
v v v
De regulă, Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, recomandă ca asemenea situații să se rezolve între angajat și angajator, prin negociere amiabilă. Cât privește legea, într-adevăr, un salariat poate fi delegat la un alt punct de lucru, dar pentru maximum 60 de zile calendaristice pe parcursul unui an. Pe de altă parte, perioada detașării se poate prelungi, dar numai pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice și doar cu acordul salariatului! De precizat că detașarea sau delegarea în muncă presupune exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor sarcini de serviciu în afara locului său de muncă.
Calea negocierii. Nici vorbă salariatul care nu mai vrea să muncească la alt punct de lucru poate fi dat afară din motive disciplinare sau sancționat. Totuși, specialista apreciază că se impune fair play în relația angajat-angajator, dar și în punerea pe tapet a intereselor firmei. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei