Medicul de gardă Cât de gravă este tusea măgărească

de Florica ZDRU Vineri, 29 August 2014 90
"Copilul meu are aproape trei ani, a început să tușească după ce l-am tot dus la plajă, i-am dat din siropurile pe care le lua înainte, dar tușește mai rău, aduce cu tusea măgărească, cel puțin așa mi-a spus mama. E vară, cum să faci tuse măgărească pe căldura asta?" – întreabă o cititoare.
v v v
Acest tip de tuse, deși este destul de des întâlnit în perioada copilăriei, nu este unul de neluat în seamă. După cum ne-a explicat dr. Ecaterina Marga, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, tusea măgărească sau tusea convulsivă, cum se numește în termeni medicali, este considerată una dintre cele mai grave tipuri de tuse în rândul copiilor. Și asta din cauză că este o boală infecto-contagioasă, care, mai ales dacă se declanșează la vârste mici, crește riscul de pneumonie, dar poate favoriza și alte complicații severe sănătății micuților afectați.
Factori favorizanți
Referitor la cauze, s-a constatat că tusea măgărească este determinată de Bordetella pertussis, care se localizează la nivelul căilor respiratorii, apoi se multiplică în număr mare și produce leziuni la nivelul mucoasei locale. Aceste leziuni nu fac altceva decât să favorizeze acele excese de tuse și implicit să ducă la transmiterea, la persoanele din jurul bolnavului, a infecției. Părinții ar trebui să știe că sugarii și copiii mici nevaccinați sunt categoriile cele mai expuse la acest tip de tuse.
Modalități de transmitere
Cei mici se pot contamina de la persoanele adulte din jurul lor, fie pe cale respiratorie, fie prin contactul cu secreții sau obiecte recent contaminate. Cu toate că poate să apară în orice sezon, tusea consulsivă este mai frecventă vara și toamna, bolnavii fiind contagioși circa 3-4 săptămâni. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei