Ce faceți dacă aveți probleme cu ochii

de Cuget Liber Marţi, 11 Februarie 2014 174
Una dintre cele mai mari probleme care afectează ochii, mai ales în cazul fumătorilor, este cataracta. Specialiștii Click sănătate spun că antioxidanții sunt considerați apărători naturali, care lupta cu success  împotriva cataractei. 
Iar în ceea ce-i privește pe fumători, ei au nevoie de cantități ridicate de antioxidanți, deoarece fumatul creează un număr enorm de mare de radicali liberi. Toate studiile în materie arată că persoanele care au un nivel scăzut de antioxidanți în sânge, la nivelul cristalinului prezintă o incidența mai mare de a face cataractă. 

Persoanele cu diabet dezvoltă un alt tip de cataractă, deoarece acestea tind să aibă un nivel foarte ridicat de zahăr în sânge, dar și la nivelul ochilor. Această situație dă naștere unei extra presiuni la nivelul cristalinului, făcându-l inflexibil și lezând celulele în punctul în care se formează cataracta. 

Multe fructe și legume. Pentru prevenirea dezvoltării cataractei din cauza lezării radicalilor liberi este recomandat să se consume foarte multe legume și fructe, deoarece sunt cele mai naturale surse de antioxidanți. Ardeiul iute, varză, cartofii, afinele, pepenele sau citricele sunt numai câteva exemple de fructe și legume care conțin cantități semnificante de vitamina C. Vitamina E nu este comună în rândul plantelor, cartofii dulci, ceva mai neobișnuiți, conțin o cantitate nu foarte însemnată de vitamina E. Din această cauză, medicii recomandă tratament cu capsule de vitamina E.  

În lupta cu radicalii liberi se mai află și beta-carotenul și alte carotide. Acestea pot fi luate din: cartofi dulci, dovleac, morcovi, caise, pepene roșu, legumele cu frunze (lăptuci, varză etc). Luteina, una dintre carotide, dar și un puternic antioxidant, se găsește în spanac în cantități considerabile. Flavonoidele, conținute de afine dar și de alte fructe de culoare roșie sau purpurie, sunt de asemenea un obstacol pentru radicalii liberi. Broccoli, o legumă controversată, care a fost tema multor articole de presă, conține cantități importante, atât de luteină, cât și de quercetin. Afinele sunt bogate în antociani, un al flavonoid important în lupta împotriva radicalilor liberi. Acesta nu numai că protejează cristalinul, partea exterioară a ochiului, ci și retina, adică spatele ochiului. 
Pentru a beneficia de o doză optimă cu această substanță este recomandat  să cumperi de la farmacie sau plafar capsule din extract de afine, zilnic administrându-se 240-480 mg. Nu au fost descoperite efecte secundare în această situație, nici în cazul în care a fost administrată doză maximă. Afinele conțin și flavonoizi antioxidanți, care protejează ochiul de cataractă. Mai mult, acestea conțin substanțe protectoare care ajută la scăderea și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, în cazul persoanelor bolnave de diabet. 

Același efect îl au multe produse de grădină care conțin fibre, în special fibre solubile. Cele mai bune surse de fibre solubile sunt: caisele, merele, sfeclă, pastârnacul, dovleacul sau ovăzul. La fel ca în situațiile de mai sus, dacă alimentele respective ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge, ajută și la prevenirea cataractei, una dintre complicațiile care pot apărea în rândul persoanelor cu diabet. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei