Ce gătim pentru masa de Crăciun

de Cuget Liber Miercuri, 19 Decembrie 2012 283
Aperitiv festiv. Creveți picanți cu portocale. Ingrediente: 500 g cozi de creveți (cruzi sau prefierți), 4 căței de usturoi, 4 portocale, o lingură de ulei , 2 linguri sos de soia, 2 linguri ketchup, o linguriță miere, o linguriță ghimbir tocat, o linguriță pastă de chili, o lingură rasă amidon alimentar, 3 cepe verzi, piper. Preparare:Curățați usturoiul și tocați-l. Răzuiți coaja de la o portocală și extrageți sucul din toate. Curățați și tocați ghimbirul. Tăiați ceapa rondele oblice. Amestecați amidonul cu sucul de portocale, sosul de soia, ketchup-ul, pasta de chili și  mierea. Încingeți uleiul într-o tigaie. Adăugați usturoiul, coaja de portocală și ghimbirul și rumeniți-le la foc iute. Adăugați creveții și sotați-i ușor. Stingeți totul cu sosul. Fierbeți creveți timp de 3-5 minute până se leagă sosul bine. Adăugați ceapa tocată și luați de pe foc. Serviți creveții imediat, simplu, sau cu garnitură de orez fiert. Dacă folosiți creveți cruzi, curățați-i i dezghețați-i în prealabil.

Tort diplomat. Porții: 8. Timp de preparare: 1 1/2 oră (plus 21/2 la rece). Ingrediente: pentru blat 2 grame unt (la temperatura camerei), 200 g făină, 3 ouă, 150 grame de zahăr, o linguriță coaja de lamiae, o linguriță praf de copt (un plic de 10 gr), puină sare. Pentru umplutură un litru de frișcă vegetală îndulcită, 50 g de gelatin, o cană de zahăr, o linguriță de coajă de lămâie rasă, 200 ml lapte, un plic de zahăr vanilat, 2 ouă, 100 g stafide, mari, de bună calitate (Malaga, Sultan, Corinth), 100 ml rom brun de bună calitate, o lingură de coajă de portocală rasă și amestecată cu puțin zahăr pudră. Preparare: Preparați un blat subțire, simplu. Coaceți-l într-o formă de tort, rotundă, cu inel exterior detașabil, unsă cu puțin ulei și pudrată cu făină. Lăsați blatul să se răcească. Puneți la înmuiat, într-un vas metalic (pe care îl puteți pune ulterior pe un vas cu apă clocotită pentru a obține un bain-marie) gelatina, zahărul, laptele rece, plicul de zahăr vanilat și  jumătate din cantitate de rom. Lăsați-le la înmuiat pentru minim 10 minute. Stropiți cu restul de rom stafidele și lăsați-le să se umple de aroma băuturii. Încălziți într-o cratiță  "$%Z potrivită pentru dimensiunile bolului în care înmuiați gelatina  "$%Z apă. Bateți cele două ouă și amestecați-le, cu ajutorul unui tel, în gelatina înmuiată în lapte. Adăugați coaja de lămâie. Puneți deasupra vasului cu apă clocotită. Amestecați continuu cu telul, cu atenție la margini unde are tendința de a se lipi,  până când amestecul fierbe și se transformă într-o budincă lucioasă și aromată.  Luați de pe foc și lăsați să se răcească bine. Până se răcește crema, bateți bine frișca. Luați deoparte o treime din cantitatea de frișcă și păstrați-o pentru ornat. Scurgeți stafidele, dar păstrați romul. Desfaceți inelul formei de tort și, cu ajutorul unei ațe înfășurate în jurul degetelor arătătoare, tăiați ușor capacul  blatului pentru a obține o suprafața dreaptă și să permiteți aromarea lui. Puneți inelul la loc și stropiți blatul cu romul în care au stat stafidele. Amestecați, treptat, adăugând câte o lingură de frișcă (nu invers!) în budinca obținută mai sus și răcită. Nu uitați să păstrați frișca pentru ornat! Încorporați în stafidele în amestecul de budincă. Turnați amestecul peste blat și nivelați. Introduceți tortul la rece pentru 2 ore. Scoateți tortul de la rece, desprindeți-l ușor, cu ajutorul unui cuțit, de marginea formei, și îndepărtați inelul. Decorați tortul cu frișcă: finisați-l cu un strat subțire pe întreaga suprafață și cu orice alte modele vă ajută imaginația și îndemânarea. Pudrați tortul cu coaja de portocală din care zahărul pudră a absorbit lichidul. Introduceți tortul la rece pentru încă o jumătate de oră înainte de servire. Dacă doriți să evitați complicațiile, folosiți o foaie de blat de tort cumpărată sau folosiți 20 de pișcoturi. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei