"Mi-a ieșit colesterolul mărit și am fost la doctor, care m-a întrebat ce mănânc și dacă știu care sunt alimentele bogate în colesterol? I-am spus eu ceva… Aș vrea, dacă se poate, să aflu care sunt alimentele cele mai bogate în colesterol, ca să le scot din alimentație? Vă mulțumesc din suflet!" – Marina Moscu, 47 ani.
- Publicitate -
vvv
Sunt decenii bune de când specialiștii au descoperit o legătură cauzală între colesterolul din alimentație și bolile cardiovasculare. Potrivit medicului primar Ion Ieremia, majoritatea pacienților sunt mai degrabă familiarizați cu numele medicamentelor folosite pentru o maladie sau alta, puțini fiind cei care știu, cu adevărat, ce alimente să evite pentru a-și scădea colesterolul, de exemplu: "Și eu obișnuiesc să-i întreb pe pacienții cu colesterolul mare care sunt alimentele cele mai bogate în grăsimi rele, însă puțini sunt cei care le știu cu adevărat. Cred că e bine să le spunem care sunt acestea, pentru a înlătura confuziile".
Alimente bogate în colesterol: un ou fiert (225 mg), 100 g unt (250 mg), 100 g rinichi de vită (375 mg), 100 g ficat de vită (375 mg), 100 g tort (260 mg), 30 g brânză grasă (27 mg), 30 g cașcaval (19 mg), 100 g carne de miel (70 mg), 100 g friptură de vacă (70 mg), 100 g car-ne de pasăre (60 mg), 100 g în-ghețată (45 mg).
Alimente care nu conțin colesterol: toate verdețurile și legumele, toate fructele, toate cerealele, toate leguminoasele, nucile și semințele, uleiurile vegetale.